Промени в режимите за пътуващи, у нас слагат бустер и на ваксинирани в чужбина

Промени в режимите за пътуващи влизат в сила от днес в редица държави. У нас започват прилагането на бустерна доза и за граждани, ваксинирани в чужбина.

От днес всички български граждани и лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в Република България, ваксинирани в чужбина, могат да си поставят бустерна доза ваксина срещу COVID-19 в страната и да им бъде издаден цифров COVID сертификат на ЕС за поставена бустерна доза срещу COVID-19.

Гражданите, които желаят да им бъде поставена бустерна доза у нас, следва да предоставят във ваксинационния пункт официален документ, удостоверяващ завършен ваксинационен цикъл в друга държава.

Промени в режима на влизане в Австрия

Пътуващите за Австрия трябва да представят както сертификат, че са ваксинирани или преболедували коронавирус, така и негативен резултат от PCR тест или трета доза ваксина.

Като част от т. нар. правило 2G, сертификатът за ваксинация не трябва да е по-стар от 270 дни, а сертификатът за преболедуване не трябва да бъде по-стар от 180 дни.

Освен един от двата сертификата, гражданите, пристигащи в Австрия, трябва да представят и негативен резултат от PCR тест, не по-стар от 72 часа или да са си поставили бустерна доза ваксина. Когато гражданите, отговарящи на правилото “2G“, не представят резултат от тест или съответно нямат поставена бустерна доза, те ще бъдат поставени под карантина, от която могат да се освободят след PCR тест. Също така пътуващите трябва предварително да се регистрират на следната страница: https://entry.ptc.gv.at/

Гражданите, които не са имунизирани и не са преболедували в посочените срокове, ще бъдат поставени в незабавна 10-дневна карантина. Тя може да бъде прекратена на 5-ия ден след PCR тест. В този случай регистрацията на https://entry.ptc.gv.at/ също e задължителна.

Новите изисквания не важат за деца под 12-годишна възраст, освен в случай че придружаващият ги не е поставено под карантина.

Румъния въвежда електронен формуляр при влизане в страната

Северната ни съседка също въвежда допълнително условие за влизане от днес - изискване пристигащите в страната да попълват електронен формуляр (Passenger Location Form-PLF). Мярката е в сила за всички граждани (румънски граждани и чужденци), които влизат на територията на Румъния или преминават транзит през Румъния, независимо от целта на тяхното пътуване.

Формулярът може да бъде попълнен по електронен път през специално създадената платформа https://plf.gov.ro, като не е необходимо да се разпечатва. Това трябва да стане до 24 часа преди влизане в страната или, по изключение, максимум до 24 часа след влизането. Неизпълнението на мярката ще бъде санкционирано с глоба от 2 000 до 3 000 румънски леи (400-600 евро).

Швейцария въвежда влизане и с бърз антигенен тест

От днес Швейцария въвежда промени в мерките за влизане в страната, като всички пристигащи граждани, независимо дали са ваксинирани или преболедували COVID-19, трябва да представят или отрицателен резултат от PCR тест или отрицателен резултат от бърз антигенен тест. Досега възможността за бърз антигенен тест не бе предвидена.

Според новите правила PCR тестът трябва да е направен до 72 часа преди пристигането, а бързият антигенен тест трябва да е извършен до 24 часа преди пристигането в страната.

По информация на посолството ни в Берн също така от 20 декември 2021 г. ваксинираните срещу COVID-19 и преболедувалите болестта ще бъдат освободени от изискването за повторен тест между 4-ия и 7-ия ден след влизането в страната. За неваксинираните и непреболедувалите тестът следва да бъде направен повторно между 4-тия и 7-ия ден от влизането, като резултатът да бъде докладван на съответните кантонални власти.

Остава задължително преди пътуването и не по-рано от 48 ч преди влизане в страната да бъде попълнен електронен формуляр на https://swissplf.admin.ch /БГНЕС