Промените в климата ще сложат край на зимните спортове

Промените в климата заплашват Зимните олимпийски игри и като цяло бъдещето на зимните спортове, като прави условията много по-опасни за спортистите и участниците. Това предупреждават експерти в доклад, публикуван седмица преди началото на зимните игри през 2022 г. в Пекин.

Игрите в Пекин, които започват на 4 февруари, ще бъдат първите зимни олимпийски игри, които използват на практика 100% изкуствен сняг чрез разполагане на повече от 100 генератора на сняг и 300 оръдия за изкуствен сняг.

„Тези машини не само са енергийно и водно неефективни, но и използват химикали за забавяне на топенето. Множество експерти се изказват против повърхността, която изкуственият сняг създава, защото е доказано, че е непредсказуем и потенциално опасен“, се казва в доклада, написан от изследователи от Sport Ecology Group в университета Loughborough в Англия, и групата за околната среда Protect Our Winters.

Разположени в естествен сух климат, двата града - домакини - Пекин и Джанджиаку, ще използват приблизително 49 милиона галона химически обработена вода, замразена чрез машини за сняг. Въпреки че Китай многократно твърди, че използва само естествени валежи и рециклирана вода за направата на сняг, има опасения, че голямото количество вода за сняг ще окаже допълнителен натиск върху и без това оскъдните ресурси в региона.

Естественият сняг става все по-ограничен в някои региони и наличността на вода за заснежаване намалява в резултат на изменението на климата, което излага на риск световната индустрия за снежни спортове.

„Рискът е ясен: причиненото от човека затопляне заплашва дългосрочното бъдеще на зимните спортове. Това също така намалява броя на подходящите за климата места домакини на зимната олимпиада“, се казва в него.

От 21-те места, използвани през 1924 г., до 2050 г. ще останат едва 10, изчисляват учените. На изчезване е снегът в места, на които преди са провеждати олимпиади - например в Норвегия, Франция и Австрия, Ванкувър, Сочи и Скуо Вали в Съединените щати. /БГНЕС