Промишлените предприятия в ЕС заплашват да спрат производство заради недостиг на магнезий

Редица промишлени асоциации на Европейския съюз призоваха Европейската комисия и правителствата да предприемат спешни мерки срещу спирането на производство поради недостиг на магнезий, причинен от намалените доставки на метала от Китай. Изявление за това беше публикувано на уебсайта на европейската асоциация на производителите на стомана „Eurofer“.

От септември 2021 г. насам доставките на магнезий от Китай са или преустановени, или значително намалени. Както се отбелязва в изявлението, тази ситуация е причинена от желанието на китайското правителство да ограничи вътрешното потребление на енергия. ЕС зависи на 95% от Китай по отношение на доставките на магнезий, поради което недостигът ще засегне предприятията за производство на алуминий, желязо и стомана в ЕС, както и тези, които използват въпросните метали в производството си.

Очаква се запасите от магнезий в Европа да бъдат изчерпани до средата на ноември, което може да доведе до спиране на производството, затваряне на заводи и загуба на работни места.

"Ето защо нашите индустрии призовават Европейската комисия и националните правителства, заедно с китайските им колеги, да предприемат спешни действия за решаване на проблема с недостига, както и на дългосрочните последици за европейската индустрия", се казва в изявлението. /БГНЕС