Промишленото производство на САЩ се срина

Промишленото производство на САЩ се срина през ноември с "широкообхватни" спадове заради спада на производството на по-скъпи потребителски продукти и на промишления сектор, съобщи Федералният резерв.

Докато намаляват обърканите вериги на доставки и растящите разходи, сега фирмите се борят с отслабващото търсене, тъй като лихвените проценти се покачват. Федералният резерв повиши референтната си лихва по заемите седем пъти тази година в опит да охлади най-голямата икономика в света, правейки заемите по-скъпи, като ефектите от политиката се разпростират във всички сектори на индустрията. Общото производство е спаднало с 0,2% през ноември, опровергавайки очакванията на анализаторите за повишение, според данни на Фед. Институцията добави, че производството на потребителски стоки за дълготрайна употреба или продукти, които не трябва да се купуват много често, е спаднало с около два процента. Най-голям е спадът при автомобилните стоки. Промишленото производство също спадна с 0,6 процента, а добивната индустрия с 0,7 процента, само частично компенсирано от възстановяването на комуналните услуги, добави Фед.

Основният фактор, който забавя промишленото производство, вероятно е „смекчаването на капиталовите разходи, в резултат на по-високите разходи за заеми“, отбеляза икономистът Киърън Кланси от Pantheon Macroeconomics. „Следващите няколко месеца ще бъдат тежки; спадът в промишленото производство ще продължи“, добави той.

В четвъртък проучването на банката Емпайър към нюйоркския клон на Федералния резерв също отбеляза спад в показателите, като доставките и новите поръчки се влошиха, отбелязаха анализатори. „Производствените условия в САЩ се влошават, тъй като централните банки продължават да повишават лихвите и световната икономика отслабва“, каза икономистът Гърлийн Чадха от Oxford Economics. /БГНЕС, АФП