Промяна в Лигата на нациите и учредяването на трети клубен турнир са част от решенията на УЕФА

УЕФА реши да наложи промени в Лигата на нациите от сезон 2020/21, стана ясно от заседанието на Изпълкома на централата в Любляна (Словения). Те засягат четирите дивизии, в които се подвизават отборите и ще има размествания.

За следващата надпревара от другата есен в дивизиите „А", „В" и „С" броят на отборите ще бъде увеличен от 12 на 16, докато в последната дивизия „D тимовете ще намалеят от 12 на 7. От промените се облагодетелства България, която се изкачва с една дивизия нагоре - от „С" в „В". Също така отборите на Германия, Полша, Хърватия и Исландия ще останат в най-горната дивизия, след като изпаднаха и трябваше да се подвизават в дивизия „В".

От УЕФА мотивират решението си с желанието на всичките 55 асоциации за промяна, като се очаква промените да намалят безсмислените приятелски мачове. Също така срещите от турнира ще се увеличат от 138 на 162. Групите в различните дивизии ще бъдат определени чрез жребий в Амстердам на 3-ти март догодина. От същото заседания УЕФА обяви създаването на нов клубен турнир, който ще стартира от 2021/22. Той ще се казва Лига на конференциите и се очаква да даде шанс на допълнителен брой отбори от различни първенства да участват в европейските клубни турнири. Регламентът на състезанието все още не е напълно уточнен, но се очаква скоро от УЕФА да пояснят формата и как ще става класирането за турнира.

На своето заседание УЕФА взе решение Санкт Петербург да бъде домакин на финала в Шампионската лига през следващия сезон, последван от „Алианц Арена" в Мюнхен през 2022 и „Уембли" в Лондон през 2023 г. Финалът в Лига Европа през 2021 г. бе поверен на хегемона в турнира Севиля на неговия „Рамон Санчес Писхуан". Суперкупата на Европа през 2021 година пък ще бъде на „Уиндзор Парк” в Белфаст. /БГНЕС