Пропуснете десерта в новогодишната нощ

По-добре е да се въздържате от консумация на десерти в новогодишната нощ, особено на такива, които съдържат много трансмазнини, съветва гастроентерологът от московската клиника Aloderm Юлия Мачньова.

"Правилното решение е да помогнете на тялото си с обилни количества билков чай на следващия ден. Десертите са най-тежката комбинация от мазнини и въглехидрати за храносмилане", обясни Мачньова.

Въпреки това, ако държите на новогодишната трапеза да има десерти, лекарят препоръчва да са домашно приготвени, а не купени от магазина. Например фабричните торти, обяснява специалистът, "по правило съдържат трансмазнини, палмово масло, емулгатори и консерванти, които изобщо не са полезни за нашия организъм".

"Най-важното е, че силно ви съветвам да не ядете десерт след обилно хранене, тъй като храносмилателният ви тракт вече е доста натоварен и се нуждаете от активни храносмилателни ензими, за да усвоите тази сложна смес от мазнини и въглехидрати. Но ако това е неизбежно и майка ви или баба ви чакат да опитате тортата им, тогава си сложете най-малкото парче”, препоръча диетологът.

Специалистите са единодушни, че на 1 януари е най-добре да си направите дълга разходка, така че новогодишните лакомства да се изразходват енергийно. /БГНЕС