Проруските администрации обявиха референдумите в ДНР и ЛНР за валидни

Избирателната активност на референдума в Донецката народна република надхвърли 50% и той може да се счита за валиден, заяви пред ТАСС Александър Кофман, ръководител на Обществената камара на републиката на брифинг в ЦИК на региона.

"Според международните норми един референдум се счита за валиден, ако в него са гласували 50% плюс един избирател. Според вчерашните резултати този крайъгълен камък е достигнат", заяви Кофман.

Референдумът за присъединяване на Луганската народна република към Руската федерация е признат за валиден, тъй като в него са гласували над 50% от избирателите, заяви в интервю ръководителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Елена Кравченко.

"На цялата територия на Луганската народна република има висока избирателна активност. На третия ден от гласуването участие взеха повече от 50% от участниците в референдума. Така референдумът се счита за валиден", каза Кравченко.

Към 23 септември 1 360 768 участници в референдума в ЛНР са включени в избирателните списъци. ЦИК отбеляза, че избирателната активност в края на третия ден е била 76,09%.

"В края на днешния ден /25.09.2022г./, избирателната активност в републиката беше 76,09%, като това е третият ден на гласуване. Според избирателните списъци в републиката са получени 1 милион 35 422 бюлетини", заяви ръководителят на ЦИК на републиката.

Според Кравченко лидери по избирателна активност са били Луганск, Антрацит и Краснодон. "Освободените територии също не изостават, те също имат добри показатели", отбеляза тя. Ръководителят на ЦИК добави, че всички комисии ще започнат работа в понеделник. Отбелязва се, че повече от 85 хил. граждани на ЛНР са гласували на референдума за присъединяване на републиката към Русия в избирателните секции на територията на Руската федерация. "За днешния ден, 25 септември, гласуваха 85 916 жители на Луганската народна република, които се намират на територията на Руската федерация", каза Кравченко./БГНЕС, ТАСС

Москва / Русия