Просветеният отец, който се учи от децата на Панчарево

Материалният свят се разпада, духовният – не! По-малко известното име на Богоявление е Просвещение. Това заяви в интервю за БГНЕС отец Кръстин Апостолов, който служи от година и половина в църквата „Свети Димитър“ в Панчарево.

„Първото значение на този празник, чието наименование идва от корена на думата просвета, е да ни просветне пред очите кое е истински важно в нашия живот, към какво трябва да се стремим и от какво трябва да се умием с тази светена вода, какво да оставим в нея“, заяви отец Кръстин.

Отец Кръстин сподели, че неговото служение е започнало с водосвет за началото на учебната година. Ръководството на 83 училище „Елин Пелин“ в Панчарево, хората от читалище „Виделина“ и местната детска градина „Елица“ с подкрепата на общинската власт приветстват повече деца да се обучават по религия.

„В Панчарево имаме един много хубав, макар и млад, клуб по християнски ценности съвместно с училището. Средището е заслуга на всички институции. Голяма радост е да видя как те се включиха в това децата ни да имат и друга алтернатива“, разказа отец Кръстин. Той посочи, че така децата ни наистина разбират какво е ценното и към какво трябва да се стремят, както и за какво да не страдат.

Много от децата участват в богослужението, дори някои от тях пеят пред клира. „Чакат ме пред храма, преди още той да е отворил. Надявам се все повече деца да имат тази радост и да се докоснат до мира, който Бог ни носи чрез днешния празник Богоявление“, каза отец Кръстин. Докато взимахме това интервю, няколко деца, които си играеха около нас, дойдоха и го наобиколиха.

Духовникът разкри, че самият той се учи от децата и от техните въпроси. „Един от най-хубавите въпроси, които съм получавал е: какво се случва с нас и след смъртта. Това ни помага да разберем какво става след смъртта с нас. Всичко, което се разпада не остава, но любовта и стремежите ни към Бога, те са онези неща, които ни свързват. Бог няма как да се разпадне. Онова, към което мнозина се стремим в материалния свят, то се разпада. И след смъртта стремежът остава, но го няма обекта, към който се стремим“, каза отец Кръстин.

Той разговаря с децата за вярата. „Когато говорихме за Богоявление, едно момиченце, което носи името София, спомена, че за да бъдем наследници на това Богоявление, ние самите трябва да бъдем откровени с Бог. Откровение означава да си кажем нашите тайни, а много често нашите тайни са нашите грехове. Това ми донесе на мен много знание. Самият Свети Йоан Кръстител, който прави прав пътя на Господ, казва: покайте се, защото се приближи Царството Господне. Да се покаем трябва да сме откровени, а когато сме откровени може да посрещнем и Божието откровение“, заяви отец Кръстин Апостолов. /БГНЕС