Процесът Бърдо-Бриони потвърди ангажимента за разширяването на ЕС

Лидерите на процеса Бърдо-Бриони, който включва държавите от Западните Балкани, Хърватия и Словения, приеха Декларация, потвърждаваща ангажимента им за разширяване на Европейския съюз.

В декларацията се посочва, че ЕС разполага с достатъчно капацитет, за да приеме Западните Балкани за нови членове. Лидерите се застъпват за ускоряване на процеса на разширяване, включително за възможно най-бързото започване на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония, съобщи сайтът European Western Balkans.

В декларацията се приветства намерението на Словения да проведе среща на върха ЕС - Западни Балкани по време на нейното председателство на Съвета.

Процесът на приемане на документа, обаче, срещна разногласия.

„Имаше определени спорове. Да кажем, че програмата на президента на Косово Османи беше малко по-амбициозна и че поради противопоставянето на Сърбия, някои части просто трябваше да бъдат смекчени”, заяви президентът на Хърватия Зоран Миланович, който, заедно със словенския президент Борут Пахор беше домакин на срещата.

Според него, това е било „напълно приемлива цена” за окончателния текст на документа, „който е добър”, съобщи Радио „Свободна Европа”.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че предложението на Белград, според което страните ще подкрепят принципа на непромяна на границите „в съответствие с резолюцията на ООН“, не е прието. Миналата седмица Вучич заяви, че е предложил това изменение в текста на Декларацията, но то е отхвърлено с аргумента, че ако тази формулировка остане Косово ще бъде разглеждано като част от Сърбия.

Поради тази причина регионалните граници са споменати само в контекста на намаляващото им значение с оглед на бъдещата интеграция в ЕС.

Освен президентите на Словения, Хърватия, Косово и Сърбия, в срещата на върха на процеса Бърдо-Бриони, която се проведе в Словения, участваха държавните глави на Албания и Северна Македония Илир Мета и Стево Пендаровски, както и членовете на председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик, Шефик Джаферович и Желко Комшич.

В декларацията лидерите на процеса Бърдо-Бриони подчертават ангажимента си за мир и стабилност, включително за добросъседски отношения.

Западните Балкани са част от Европа и без нея европейската интеграция не може да бъде завършена, се казва още в документа.

„С членството в Европейския съюз границите между държавите-членки стават по-малко значими, което осигурява по-широко пространство за съвместно съществуване на множество национални идентичности“, пише в декларацията.

Разширяването на ЕС с целите Западни Балкани е от интерес за политиката, сигурността и икономиката на ЕС. Това е геополитическа необходимост и първостепенна политическа предпоставка за стабилното, проспериращо и устойчиво бъдеще на Европа, смятат лидерите от процеса Бърдо - Бриони.

Декларацията подчертава областите на правовата държава, демократизацията и икономиката като необходимите реформи, които трябва да бъдат приложени „по-бързо и по-ефективно“ с цел възможно най-скорошно изпълнение за необходимите условия за членство в ЕС.

Лидерите заявиха, че категорично се застъпват за спешно започване на преговорите за членство с Албания и Северна Македония, както и за премахването на визовия режим за целия регион (Косово е единствената държава с визов достъп до ЕС).

„Приветстваме намерението на Словения да проведе среща на върха ЕС-Западни Балкани по време на нейното председателство на Съвета на Европейския съюз и намерението й да включи Западните Балкани в Конференцията за бъдещето на Европа, която започна на 9 май 2021 г.“, гласи Декларацията.

Според участниците в срещата, от създаването си процесът Бърдо-Бриони е допринесъл значително за укрепването на добросъседските отношения и регионалното сътрудничество и се е превърнал в платформа за честни и открити разговори между лидерите. /БГНЕС

Любляна / Словения