Процесът срещу Георги Семерджиев започва, ще отговаря за 5 престъпления

Процесът срещу Георги Семерджиев, който уби с колата си две млади момичета, прати в болница таксиметров шофьор и всичко това след употреба на наркотици, множество нарушения и над 100 км в час превишена скорост в градски условия, започва на 29 ноември.

Разледващите квалифицират случая като особено тежък по смисъла на закона, но едно от обвиненията е за причиняване на смърт по непредпазливост.

Мъжът ще отговаря за 5 престъпления, предаде репортер на БГНЕС.

За приключването на разследването съобщи на брифинг в Съдебната палата днес зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров. Той отчете, че разследването е приключило за 4 месеца. Разпоредителното заседание е насрочено за 29 ноември.

Наблюдаващият прокурор Чавдар Железчев изчете фактите и обстоятелствата, заради които Семерджиев ще отговаря пред съда - общо петте престъпления са разделени на такива от 10 юни 2022 г. и от 5 юли 2022 г., когато Семерджиев уби две млади жени на столичен тротоар.

Разледващите квалифицират случая като особено тежък по смисъла на закона.

Георги Семерджиев е обвинен за 5 извършени от него престъпления.

Две са стари – управлявал МПС след употреба на амфетамин и метаамфетамин. На същата дата (10 юни 2022) той съзнателно се е ползвал от фалшива шофьорска книжка, издадена от Швейцарските власти. На 10 юни е управлявал с превишена скорост автомобил, с изцяло затъмнени стъкла. Спрян е от полицията и е дал положителна проба за употреба на наркотици. Успял е да се измъкне от спрелите го полицаи, бягайки от тях, документите му са останали в полицаите. Джипът му е бил временно спрян от управление, отнето му е свидетелството за управление, обясни Железчев.

Едно от обвиненията му е за управляване на МПС с неистински немски регистрационни табели.

На 5 юли 2022 година той е управлявал джип „Ауди” SQ7, черен на цвят, след като е употребил отново метаамфетамин. На тази дата той е управлявал джипа си по бул. Черни връх със 166 км в час. В подлакатника на колата си държал метаамфетамин. Затова му е повдигнато и следващо обвинение за държане на високорисково наркотично вещество.

Разрешената скорост за движение в тази централна част на София е до 50 км. в час. Скоростта на Семерджиев е била над 116 км. по-висока от максимално разрешената.

На кръстовището на бул. „Черни връх” и „Арсеналски” той освен че убива две млади момичетата, удря таксиметров автомобил. Джипът му се е разклоним. Едно от момичетата, на 22 години, е ударено от колата със скорост от над 150 км в час.

Семерджиев е избягал на 17-ата секунда, след като убил двете млади момичетата.

Повдигнатото му обвинение гласи – причиняване на смърт по непредпазливост, като действието е извършено под въздействието на метамфетамин, избягал е от местопроизшествието и като цяло случаят е квалифициран като особено тежък.

Предвиденото наказание е от 5 до 20 години затвор. /БГНЕС