Протест: Айтос повече не иска да дава жертви

Жители на Айтос се събраха на мълчалив протест на пътя, на който при тежка катастрофа загинаха Нури Хюсеин и двете му деца. Те заплашват ежедневно да блокират „отсечката на смъртта”, докато институциите не вземат мерки и не се изведе тежкият трафик извън града, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Според местните кръгово движение и светофар няма да решат проблема, тъй като камионите често са претоварени и спирачките могат да откажат. На мълчаливия протест присъстваха и много майки, чийто деца всекидневно си играят в градинката, където се обърнаха ТИР-ът и леката кола след удара от челния сблъсък.

„В момента товарните автомобили, които минават, са изключително малко, тъй като има ремонт на Айтоския проход. Въпреки това станаха две катастрофи само за една година. Айтос повече не иска да дава жертви. Хората са категорични, че докато не се отпуснат средства за изграждане на околовръстен път, няма да спрем да протестираме”, заяви Камелия Генова, която е организатор на протеста.

Протестиращите поднесоха цветя на мястото на трагедията.

БГНЕС припомня, че при тежката катастрофа в Айтос на 13 септември загинаха баща и двете му деца - 5-годишно момиченце и 8-годишно момченце. Майката, на 32 години, пътуваща на предната дясна седалка, получи травми на гръдния кош и беше откарана в бургаската болница.

Катастрофата стана на айтоската улица "Хаджи Димитър", срещу Държавно горско лесничейство. ТИР-ът, претоварен със зърно, при спускане по пътя от Провадия към Айтос удря лек автомобил, след което се обръща в близката градска градина. Камионът не успява да спре и блъска странично "Волво"-во на семейството. Вследствие на удара, двете моторни превозни средства се блъскат в мантинела и в близко разположени дървета в крайпътна градина. От МВР Бургас съобщиха, че причина за катастрофата най-вероятно е движение с несъобразена скорост и възникнала техническа неизправност - повреда в спирачната уредба. /БГНЕС