Протест на КНСБ и БАБХ посрещна депутатите преди актуализацията на Бюджета

Протестна акция на КНСБ под надслов “За по-високи доходи на работещите с актуализацията на бюджет 2022” посрещна депутатите на влизане в сградата на Народното събрание, където днес окончателно ще се гласува актуализацията на държавния Бюджет, предаде репортер на БГНЕС.

“От създаването на тази агенция бюджетът е недофинансиран и заплатите им стоят на минималните. Това са хората, заради които ние имаме качествена храна на трапезата. Те са неглижирани, и продължаваме да ги държим на минимални работни заплати. С 30-40 години работен стаж, служител се пенсионира и получава пенсия от порядъка на 700 лева. Обръщаме се днес към народните представители, най-после да обърнат внимание на тези два сектора, контролни органи, които отговарят за милиони левове, това са хората, които отговарят за контрола на храните. Нашето настояване е това, което подписаха като коалиционно споразумение, да го изпълнят народните представители, за да имаме най-после адекватни заплати. Настояваме двете агенции да излязат от Министерство на земеделието, защото там не се чувстваме обгрижени”, заяви Анелия Иванова, НФ“ Земеделие и горско стопанство“ на КТ „Подкрепа".

“В продължение на 5 години промяна в бюджета на изпълнителна агенция по горите няма - нула лева, нула стотинки за 5 години. При нас заплатата е 900 лв. и 25% данък, той получава реални 650-700 лева. Хората не крадат от горите, хората оцеляват. Поставя се въпроса 10% съкращение, като в момента има над 250 бройки за инспектори остават незаети. Това са нещата, които очаквахме, - промяната да донесе нещо, но не донесе”, заяви Петър Абрашев, Федерацията на синдикалните организации от горското стопанство и дървопреработващата промишленост.

“Подготвяме се за ефективни стачни действия. Нас не ни интересува дали ще има или няма избори, засега те са на работа и трябва да свършат това, което са обещали пред техните избиратели, тези хора са гласували за всички тях. Трябва да се вземат отговорно решения за агенцията на храните и на заплатите на хората, които работят там, добави Анелия Иванова, НФ“ Земеделие и горско стопанство“ на КТ „Подкрепа.

БГНЕС припомня, че исканията на протестиращите са за структурна реформа в двете агенции: прехвърляне на двете агенции на пряко подчинение на Министерския съвет, приемане на актуализация на бюджета на БАБХ и ИАГ, който да гарантира увеличение на работните заплати с минимум 30%, приемане на актуализация на бюджета на БАБХ и ИАГ като част от бюджета на Министерския съвет./БГНЕС