Протест на журналисти в Мексико срещу убийствата на трима репортери

Журналистите в Мексико организираха протести във вторник във връзка с неотдавнашните убийства на трима репортери. Те настояха властите да се справят с ширещата се вълна от насилие срещу пресата, съобщи Анадолската агенция.

Убийството на трима журналисти през последните две седмици предизвика възмущение сред журналисти и активисти, които демонстрираха пред правителствени сгради в цялата страна.

Лурдес Малдонадо беше застреляна в колата си миналата неделя пред жилището си в град Тихуана. Тя току-що беше спечелила съдебно дело срещу медийната компания Primer Sistema de Noticias (PSN), която от години съди за несправедливото си уволнение. PSN е собственост на Хайме Бонила, бизнесмен и бивш губернатор на родния ѝ щат Баха Калифорния.

Седмица преди това, на 17 януари, Маргарито Мартинес Ескивел, фотожурналист също от Тихуана, специализирал се в областта на престъпността и обществената сигурност в своя град, е прострелян в главата пред дома си, докато отивал на работа.

Журналистът Хосе Луис Гамбоа Аренас от Веракрус е обявен за изчезнал на 12 януари. След тридневно издирване роднините му са уведомени за смъртта му, след като тялото му е открито с прободни рани.

Международни организации като Комитета за защита на журналистите изразиха загриженост относно безнаказаността и насилието срещу представители на пресата, като съобщиха, че Мексико е едно от най-смъртоносните места за практикуване на журналистика в света.

По данни на правозащитната организация „Article19“ от 2000 г. насам в Мексико са убити 148 журналисти, като 28 от убийствата са извършени по време на управлението на настоящия президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Алехандро Енсинас, заместник-министър на вътрешните работи на Мексико, отговарящ за правата на човека, заяви в своя акаунт в Twitter, че от декември 2018 г. до октомври 2021 г. в страната са били убити 47 журналисти.

Освен това разследванията и наказателните преследвания в страната постоянно се провалят. Както съобщава Енсинас, от 47-те случая на убити журналисти само 10,6 % от тях са завършили с осъдителна присъда.

В Мексико има програма за защита на журналистите от заплахи и насилие. От юли 2010 г. до декември 2021 г. в Механизма за защита на защитниците на правата на човека и журналистите са включени 510 журналисти.

Въпреки че Малдонадо е била под защитата на тази програма, тя все пак е била убита пред дома си. /БГНЕС

Мексико Сити / Мексико