Протест пред МС: "Не" на вноса и отглеждането на ГМО-продукти у нас

Граждани протестират пред МС заради заплахата от внасяне на генно-модифицирани (ГМО) продукти в България, предаде репортер на БГНЕС.

Лилия Костова, която е учител и журналист, заяви, че протестира именно заради негативните последици от ГМО-продуктите, за които още твърде малко се знае. “Утре в нашия парламент ще се гласува каква да бъде позицията на България по повод новите ГМО-техники, които ЕК иска да допусне в Европа, защото досега в ЕС има строг регламент срещу ГМО. Казва се, че новите ГМО-техники са в името на климатичните промени, само че ние продължаваме да не знаем какви ще бъдат дългосрочните последици върху човешкото здраве, продължава да съществува въпроса, че това са патенти, които трябва да бъдат купувани”, каза още протестиращата, след което уточни, че така няма да имаме свободни семена, което е заплаха за всички държави в ЕС.

"Това е кампания, която върви навсякъде, върви много във Франция, защото знаете, че тя е страна, която държи на чистата си страна. Тоест, България в момента заема позиция, която е против интересите на своите граждани”, категорична е Лилия Костова. Тя призова България да защитава традиционното си аграрно стопанство и да го развива занапред.

Биляна Манчева, която протестира от години срещу ГМО-продуктите, също днес е на площада. “От 14 години се печем на бавен огън. Уж от ЕС ни притискаха да махнем нашите забранителни членове за ГМО, после се оказа, че няма такива изисквания, напротив, ние сме твърде безхаберни за опасността да изпуснем ГМО-микроорганизми в околната среда, но нещата се променят и опират само до това как ще гласува България в Европа”, коментира Биляна Манчева.

Протестиращата е категорична, че ефектите, ако такива продукти бъдат допуснат в България, са неконтролируеми.

БГНЕС припомня, че на правителственото заседание в сряда, 6 декември, Правителството одобри позицията на България за предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 10 - 11 декември в Брюксел. По време на заседанието се очаква да бъде постигнат общ подход по Предложението за регламент относно растенията, получени чрез някои нови геномни техники, и храните и фуражите от тях. Страната ни стича, че последните компромисни текстове, представени от Испанското председателство, в много голяма степен отговарят на въпросите, които Република България е поставяла в провежданите до момента дискусии. В тази връзка Република България може да подкрепи постигането на общ подход по досието.

Тошко Йорданов от парламентарната група на ПП-ДБ заяви на извънреден брифинг, че е имало неоповестено заседание на Министерски съвет и на него е взето решение България да подкрепи това предложение. Последва изявление на съпредседателя на ПП Кирил Петков, от което стана ясно, че България ще се въздържи. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон
Рекламна кампания