Протест против хартиените бюлетини блокира движението пред НС

Множество хора се събраха на протест против хартиените бюлетини. Протестиращите блокираха пътя и предизвика напрежение сред шофьорите, предаде репортер на БГНЕС.

Протестът е организиран от "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Протестиращите блокираха пътя и скандират "мафията вън".

"Машинният вот е доказано единственият начин, по който могат да се проведат най-честните избори, които България някога е имала. В този смисъл машинният вот нито веднъж не показа грешка, няма доказателства за нито една такава, всички грешки са само човешки, елиминира напълно невалидната бюлетина. Като цяло връщането към хартиения вот от същите политически сили, които до преди две години твърдяха, че машинният вот е най-сигурният вот е просто опит за подмяна на волята на гласоподавателите", каза Елисавета Белобрадова от "Демократична България".

Тя е категорична, че са заедно с хората, защото те ще отстояват докрай правото на хората да гласуват и вотът им да бъде правилно отчетен. "Хаотичните действия, абсолютнито неадекватните действия на тройната коалиция очевидно показват едно, че хората отвън ги притесняват истински", каза още тя.

Участник в протеста посочи, че е там, за да изрази своето недоволство към промените в Изборния кодекс, които са направени "агресивно" поради това, че гражданите са изразили своето недоволство. "ГЕРБ, ДПС и БСП днес въпреки мотивите си за промените в ИК, а именно, че не се дава възможност за избор - дали да се гласува с машина или хартия, отмениха напълно машинното гласуване. Ще има 100% хартиено гласуване при местните избори следващата година, като машините са ще са единствено броячи. Ние дадохме 80 млн. лв. просто за едни скъпи принтери", обясни той.

Протестиращият отбеляза, че ГЕРБ, ДПС заедно с други партии са свалили предишното правителство, а сега не искат да съставят правителство. "Те се подготвят за избори, тъй като Изборният кодекс за тях е приоритет", каза още той. Мъжът бе категоричен, че целта им е да покажат недоволството си към процесите в Народното събрание като активно гражданско общество.

Протестът пред Народното събрание вероятно ще продължи докато трае и гласуването на Изборния кодекс. Протестиращите изразяват мирно недоволството си, протестът преминава без напрежение. Има и засилено полицейско присъствие./БГНЕС