Протест срещу изкуствения дефицит да дървесина блокира пътя за Банско

Около 300 собственици и работници на дърводобивни и дървопреработващи фирми протестираха днес и блокираха пътя за Банско при пътен възел "Симитли", предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Протестиращите от Югозападна България поискаха да се сложи край на наречената от тях "Организирана престъпна група", започваща от началник участък, през Югозападното държавно предприятие/ЮЗДП/, за да се стигне до министъра.

Протестиращите поискаха да се сложи край на порочната практика на тайните "електронни търгове" за добив на дървесина.

В 11.20 ч. бе блокирано „ухото“ при пътен възел „Симитли“, където започва пътя водещ към Разлог, Велинград, Банско, Гоце Делчев и ГКПП „Илинден-Ексохи“.

„Протестираме срещу изкуствено създадения дефицит на дървесина. Ако не се вземат незабавни мерки, се задава фалит на фирмите ни. Изпратили сме писмо до министъра до 21 април де се организира среща. Ако това не стане, готвим протест на национално ниво“, каза пред БГНЕС Александър Тумбев.

„Отвратени сме от този пладнешки обир, който се получава с продажбата на дървесина. Нормално ли е за един дърво производител и дървопреработвател да му бъде завишена суровината от порядъка на 250 процента. Държавата го предлага на 100 лв., но с опорочените процедури, по които предлага дървесината, тя достига до 400- 500 лв. При това обла дървесина и то в гората, където няма път, ние го правим, сечем законно дървесината, ние не сме мафия, искаме да работим, не да бъдем обирани“, каза Никола Мицикулев от с. Долен, община Сатовча.

Според него по този начин обират не само фирмите, а целия български народ. А тези, които управляват гората не ги интересува, че цените са безбожно високи, а това рефлектира не само върху бизнеса, но и върху хората.

Протестът бе охраняван от десетки полицаи, до напрежение не се стигна. /БГНЕС