Протест срещу високите цени на горивата е планиран в София

Национален протест срещу високите цени на горивата е организиран за днес в столицата в социалните мрежи.

Планирано е той да започне в 16 часа на площад "Александър Невски" в София. Исканията на гражданите е цените на дизела и бензина да са под 2 лева, а газта под 1 лев.

"Не на високите цени на горивата", е озаглавен протестът на хората, обединили се в социалните мрежи.

В специално създадената група за събитието организаторите са написали, че всеки, който желае може да присъства на събитието без значение как ще се придвижи до площада пред храм-паметника "Александър Невски" – пеша, с колело или с друго превозно средство.

От обединения транспортен бранш ще подкрепят националния граждански протест срещу високите цени на горивата, каза Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Исканията на бранша съвпадат с тези на младите хора за по-ниски цени на горивата, допълни още тя и припомни, че на няколко пъти чрез протести са казвали точно това.

"Намалението на цените на горивата е едно от нашите основни искания, както за превозвачите, така и за всеки български гражданин. От наша страна със сигурност гражданите със сигурност ще имат пълна подкрепа на 22-ри за протеста, който са обявили срещу високите цени на горивата", каза Милтенова, цитирана от БНР.

Превозите на пътници в днешния ден няма да бъдат преустановявани, казаха от Конфедерацията на автобусните превозвачи. А само служителите от транспортните фирми, които са свободни, могат да се включат в протеста.

От националния таксиметров синдикат казаха, че част от исканията на бранша, като отпадане на акциза върху горивата и намаляване на ДДС, са заложени в проекта за актуализация на бюджета. /БГНЕС

Тагове: