Протестът на ТЕЦ „Марица 3“: Искаме работа, не глад; Сандов: Имате имитационен ремонт

Проведох среща с представители на протестиращите, за съжаление те не представиха нови данни, с които да могат да ме убедят, че е извършен основен ремонт в ТЕЦ Марица 3. Това заяви министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, предаде репортер на БГНЕС.

По-рано днес енергетиците от димитровградския ТЕЦ "Марица 3" излязоха на протест. С възгласи “Искаме работа, а не глад!” и “Не убивайте енергетиката на България” хората се събраха пред екоминистерството, блокирайки булевард „Мария Луиза“.

Министърът добави, че нямат данни от направената проверка на място, които да го убедят. Проверката е установила, че има по-скоро имитационен ремонт със заковаване на няколко ламарини, с някои дребни поправки, но на практика не са изпълнени условията на комплексното разрешително и не са изпълнени указанията, дадени в принудителна административна мярка, подчерта още Сандов.

По думите на Сандов, му казали, че трябва да има ангажимент към работните места и че трябва да пусне предприятието да работи. "Те може би не осъзнават нещо, което казах и на тях – ако аз пусна предприятието да работи преди да е изпълнило своите условия, аз ставам закононарушител. При това нарушител, включително и на решението на съда в Люксембург- Съдът на Европейския съюз от 12 май“, каза Сандов. Министърът подчерта, че той по никакъв начин не може, изпълнявайки своите задължения в момента, да пусне да оперира предприятието.

„Поставих, обаче и още един въпрос, защото липсва основният човек, който трябва да изпълни всички предписания по закон, за да може да получи от нас положително становище и предприятието да работи и това е собственикът. Всъщност техният протест трябва да е пред собственик, ако знаят кой е. Ние виждаме едни лица от Великобритания и от Шри Ланка, за които Гугъл не знае нищо“, каза Сандов.

Докарани с автобуси от Димитровград, протестиращите тръгнаха на шествието си от Лъвов мост с плакати: "Днес зелен режим, утре режим на тока", "Зелена операция ликвидира.

Енергетиците протестират заради това, че електроцентралата им беше затворена на 21 април със заповед на РИОСВ-Хасково заради нарушения на нормите за чистота на атмосферния въздух, по специално на серен диоксид.

Днешната акция е под наслов "Не убивайте българската енергетика! Съхранете българската енергийна независимост!".

След Лъвов мост и МОСВ протестът продължи пред Министерски съвет, по-късно и пред Народното събрание. /БГНЕС