Протест в Белград : "На бойкот 2020"

Общинският полицейски служител от Ниш Александър Тодоровски призова работниците от предприятия и учреждения тази вечер публично да кажат истината за насилието и злоупотребите, ако те я знаят, заявявайки, че не е лесно да бъдеш разобличител, но че "има честта да бъде на страната на истината и гражданите", съобщава "Данас".

"Не е достатъчно дълга тази нощ , за да скрие всичките им нарушения на закона, с които се боря отдавна", каза Тодоровски на протест в Белград , пред Философския факултет, организиран от гражданската съпротива.

Той заяви, че знае, че не е лесно да си разобличител, казвайки, че е възможно той да загуби работата си заради истината, но подчерта: "Истината е такава, каквато е".

"Прокуратурата мълчи, но не винаги ще бъде така. Може би друга прокуратура ще направи необходимото и ще отговори кой нарушава законите", подчерта Тодоровски.

Той каза, че е бил подложен на натиск във връзка с информацията, която е съобщил за "злоупотреба с лични данни", но че "не може да мълчи, сякаш нищо не се случва".

"Тези, които издигат глас са символ на справедливост, смелост и съвест; това е светлината в края на тунела", заяви студента по право Лазар Ашанин.

Тази светлина, подчерта той, "ще освети целия този тунел, в който сме попаднали".

Той каза, че във факултета се преподават много учебни предмети, но че на протеста, "със смели хора се образоваш във факултета-живот, научаваш житейските уроци".

"Това са преподавателите, обикновени хора, които със своите велики дела са показали какво означава да си човек", каза Ашанин.

След встъпителните думи събралите се тръгнаха на протестен поход до седалището на Републиканската избирателна комисия, носейки голям транспарант с надпис „На бойкот 2020“. / БГНЕС