Протести срещу пожарите в Амазонка в редица европейски градове

Активисти срещу промените в климата скандираха и развяваха плакати пред посолството на Бразилия в Лондон, призовавайки президента Жаир Болсонаро да направи повече, за да спре пожарите в тропическите гори на Амазонка, съобщи АФП.

Протестите станаха факт след като британският премиер Борис Джонсън определи пожарите като "международна криза" преди срещата на върха на Г-7 във Франция този уикенд, където се очаква въпросът да бъде една от основните теми.

"Пожарите, разразили се в тропическите гори на Амазонка, не са само сърцераздирателни, те са международна криза", написа в Туитър Борис Джонсън.

"Готови сме да предоставим каквато и да е помощ, за да ги поставим под контрол и да защитим едно от най-големите чудеса на Земята", добави той.

Няколкостотин души се събраха срещу посолството на Бразилия в центъра на Лондон, носейки плакати с надписи „Спрете унищожението сега“, „Спасете нашата планета“ и „Искам да изпаднете в паника“.

Демонстрантите скандираха "Искаме климатична справедливост" и "Спасете Амазонка", докато барабанист свиреше, а малките деца рисуваха на тротоара с цветни тебешири.

В Амстердам няколкостотин протестиращи за кратко инсценираха така нареченото „умиране“. Те легнаха на централния площад, като част от движението за екологичен протест, започнато от шведската активистка - тийнейджърка Грета Тунберг.

Междувременно в Дъблин около 100 активисти окупираха фоайето на сградата, в което се намира бразилското посолство, скандирайки и носейки плакати.

Протести срещу пожарите бяха планирани и за други европейски градове, включително бдение в петък и демонстрации в събота и понеделник в Лисабон под мотото „Бунтовниците за Амазонка“.

Протести имаше пред бразилските посолства в Берлин и Мадрид, консулството в Барселона и в Торино, Северна Италия.

Официалните данни показват, че близо 73 000 горски пожара са били регистрирани в Бразилия през първите осем месеца на тази година - най-високият брой от 2013 година насам. Повечето от тях са били в Амазонка.

Данните идват в момент, когато президентът Жаир Болсонаро, който встъпи в длъжност на 1 януари, се сблъсква с нарастващото световно недоволство заради антиекологичната си реторика.

Степента на засегнатата от пожари площ все още не е определена. /БГНЕС