Протести в Австралия срещу локдауна

Мащабни протестни акции срещу изолацията и санитарните ограничения се проведоха в най-големите градове на Австралия Сидни и Мелбърн. По данни на полицията на щата Нов Южен Уелс, в Сидни са арестувани 47 човека, а други 260 са глобени за нарушаване на противоепидемичните мерки.

Протестни акции са се провели в централния бизнес квартал на Сидни и в няколко други района. В операцията са включени повече от 1 500 полицейски служители, включително бойци от специалните подразделения, става ясно от съобщението на полицията.

Според него, в протестите са участвали между 250 и 300 човека.

По думите на министъра на полицията и извънредните служби на щата Дейвид Елиът, протестите в Сидни, макар и малобройни, „очевидно ще станат причина за ръста на броя на заразените“.

„Малка част от пората продължават да игнорират ясните предупреждения на полицията на Нов Южен Уелс, което предизвиква разочарование и срам. Действията им по-скоро ще удължат същата тази изолация, срещу която протестират“, отбеляза той.

По -рано полицейското управление на Сидни издаде предупреждение за пълна забрана за посещения в централните райони и уведоми таксиметровите служби, че през уикенда „е забранено превозването на пътници до централния бизнес район на Сидни и околните райони на града“. Както обаче бе отбелязано в полицията, въпреки всички предупреждения, служителите на реда трябваше да „спрат опитите на голям брой хора да вземат участие в несанкционираната протестна акция“. В бъдеще полицейските служители ще анализират кадрите от уличните камери за наблюдение, за да установят самоличността на повечето протестиращи и да наложат глоба на всички.

Мащабен протест срещу изолацията и карантината се проведе и в Мелбърн, където около 4 хиляди души излязоха по улиците на града. Според 9News полицията е потушила брутално протестите, арестувайки 218 души и глобявайки други 236 с 5,5 хиляди австралийски долара (3,9 хиляди щатски долара).

„За първи път по време на протестите [в Мелбърн] държавната полиция беше принудена да използва [срещу протестиращите] специални средства, включително лют спрей. Седем полицаи бяха ранени", цитира телевизионният канал говорител на полицейското управление на града .

Епидемичната ситуация в повечето региони на Австралия остава безопасна, но двата най-населени щати - Нов Южен Уелс и Виктория, както и територията на столицата регистрират значително увеличение на броя на заразените. Най-трудната остава епидемична обстановка в административния център на Нов Южен Уелс Сидни. Тук през изминалото денонощие са регистрирани 825 нови случая, което е най -високият дневен процент за Австралия от началото на епидемията. /БГНЕС, ТАСС

Канбера / Австралия