Протести в Гърция срещу задължителната ваксинация

В Атина в сряда вечерта се проведоха митинги срещу обявената от правителството предстояща задължителна ваксинация за работещите в домове за възрастни и за здравните работници.

Около 5 хиляди души – противници на принудителната ваксинация, се събраха на площадите „Синтагма“ и „Омония“ в централната част на Атина, за да протестират срещу решението на правителството. Те издигнаха плакати с надписи „Свобода!“, „Без изнудване!“, „Без тероризъм!“, икони, кръстове, развяваха гръцки знамена и скандираха лозунги срещу ваксинацията. Повечето от протестиращите бяха без маски.

Полицията наблюдаваше за спазването на реда, но не се намеси в демонстрацията.

Митинги се проведоха и в Солун, както и в други населени места.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви в телевизионно обръщение към нацията, че се въвежда задължителна ваксинация за служителите в центровете за грижи и за здравните работници, припомня БГНЕС.

Здравният министър на Гърция Василис Кикиляс съобщи подробности около кампанията. До 16 август тази година всички служители в обществените и частните домове за грижи за възрастни, в центровете за рехабилитация, за грижи за хора с недъзи и в домовете за деца без родители трябва да бъдат напълно ваксинирани или да им е поставена поне една доза. В противен случай ще бъдат пуснати в принудителен неплатен отпуск.

Задължителната ваксинация се отнася за целия персонал – медицински и административен, а за прием в центровете, за които се отнасят решенията, завършената ваксинация е предварително условие.

До 50 000 евро е глобата при първо нарушение на правилата в домовете за грижи, а при второ сумата скача до 200 000 евро.

От 1 септември 2021 г. ще бъде задължителна ваксинацията за здравните работници и медицинския персонал в болниците, здравните центрове, центровете за диагностика и рехабилитация, клиниките и т.н., без значение дали са частни или обществени структури, подчерта още здравният министър.

Властите потърсиха за съдействие висшият клир на Гръцката православна църква, за да бъдат убедени вярващите в необходимостта от ваксиниране.

В отговор Светият синод препоръча „свободен избор“ за ваксинация срещу Covid-19. / БГНЕС

Атина / Гърция