Протести в Италия срещу ограниченията

Един полицай е бил ранен, а няколко души са задържани по време на безредици в центъра на Рим при протести срещу ограничителните мерки в страната, въведени заради пандемията, съобщи телевизия RaiNews24.

Днес в различни градове на Италия, включително в Рим и Милано, се проведоха демонстрации, в които участваха предимно собственици на ресторанти и търговци. Те търпят най-големи загуби заради решението на властите за въвеждане на строги ограничения на цялата територия на страната. След тридневния Великденски локдаун се очаква през април на Апенините да останат затворени всички заведения за хранене, като ще бъде разрешена само продажбата за вкъщи, както и много магазини.

Протестът на площад Монтечиторио в Рим прерасна в сблъсък със силите на реда, като няколко десетки демонстранти се опитаха да разкъсат полицейския кордон. Според очевидци, срещу полицаите са хвърляни пластмасови и стъклени бутилки. Задържани са няколко протестиращи, но въпреки че полицията е взела ситуацията под контрол, в центъра на италианската столица обстановката все още не се е нормализирала.

Сред групите протестиращи са забелязани и представители на дясноекстремистки групи. Много от демонстрантите са били без предпазни маски, което е в нарушение на действащите изисквания.

Протестиращите скандират антиправителствени лозунги и заявяват, че са бизнесмени, а не престъпници.

БГНЕС припомня, че според по официална информация, по време на пандемията почти 1 милион души в Италия са изгубили работата си. Около 5,2 млн. италианци нямат достатъчно средства дори за основни нужди. /БГНЕС, РИА Новости

Рим / Италия