Протести в Нидерландия срещу ковид-сертификатите

Въвеждането на ковид-пропуски в Нидерландия изкара на улицата граждани, които протестират срещу изискването да покажат доказателство за ваксинация, за да влязат в барове, театри и други места.

От днес правителството прекрати изискването за спазване на дистанция, но в замяна на това всички лица на възраст над 13 години трябва да представят доказателство за ваксинация, скорошно възстановяване от Covid-19 или отрицателен тест, за да бъдат допуснати в барове, кафенета, ресторанти, театри и други културни институции. Клиентите на възраст над 14 години трябва да покажат също документ за самоличност, като служителите са инструктирани да сканират QR кодовете и да сравняват данните с идентификационния номер.

Агенция Ройтерс съобщава, че в Хага са се събрали стотици протестиращи срещу мярката, които преминаха през центъра на града.

Повече от 40% от собствениците на барове и ресторанти не планират да изискват от клиентите си сертификат за ваксинация, показва проучване на членовете на холандската асоциация на хотелиерите, която определи мярката като „невъзможна за прилагане“.

Здравният министър Уго де Йонге заяви, че изискването за представяне на сертификат ще бъде валидно „възможно най-кратко време“. /БГНЕС

Хага / Нидерландия