Протести в Сидни на погребението на австралийски кардинал

Протестиращи се изправиха срещу опечалените със скандирания "срам" пред погребалната процесия на кардинал Джордж Пел в Сидни.

Пел почина в Рим миналия месец на 81-годишна възраст и беше погребан в криптата на катедралата "Света Мария" на фона на гневни протести и силно полицейско присъствие.

В последните години на живота си Пел е най-висшестоящият католик, вкаран в затвора за сексуални посегателства срещу деца, преди присъдите му да бъдат отменени през 2020 г.

И след смъртта си той продължава да предизвиква разделение - поддръжниците му го нарекоха "светец за нашето време", но активистите го обвиняват, че е защитавал свещеници педофили, докато е бил висш църковен служител.

При полагането му в ковчега полицията за борба с безредиците издигна барикади, за да държи протестиращите далеч от хилядите опечалени, които се редяха на опашка, за да влязат на погребението.

Протестиращите викаха "срам", докато размахваха плакати с надпис "Пел да гори в ада".

63-годишният икономист Уилям Колман се нареди на опашка, за да отдаде почит на Пел, който според него е бил "добър човек", несправедливо преследван.

"Смятам, че е позорно да се опитваш да нарушиш погребение", казва той пред АФП.

Пенсионираният адвокат Ерик Зилке заяви, че Пел е бил "прекрасен църковен човек".

"Мисля, че той е напълно невинен за престъплението, в което е обвинен", каза той пред АФП.

Преживялата сексуални посегателства Даяна Якобус беше сред малката група, която завърза лентички на портите на катедралата като символичен знак на подкрепа за жертвите на църквата.

"Става въпрос за децата", каза тя пред АФП. "Бях малтретирана от свещеник, когато бях на 16 години. Как можеш да прославяш някого, който си е затварял очите?"

Малка група поддръжници на Пел закичиха лентите с броеници.

Организацията "Действие на общността за правата на дъгата" организира протест, който съвпадна с началото на погребението му и осъди ултраконсервативните му възгледи за абортите и еднополовите бракове.

Веднъж Пел заяви, че хомосексуализмът е "много по-голяма опасност за здравето от тютюнопушенето", и докато беше архиепископ на Сидни отказа да даде причастие на открити гейове.

Той призна също, че църквата " е реагирала бавно на мъката" на жертвите на сексуални посегателства и "се е справила с нея много несъвършено".

Смел лидер'

Напрежението отвън контрастираше с тържествената церемония в катедралата.

Архиепископът на Сидни Антъни Фишър сравни Пел с Ричард Лъвското сърце - средновековен кръстоносец и крал на Англия, известен като свиреп воин.

"Преди двадесет и три дни лъвският рев неочаквано заглъхна", каза Фишър в надгробното си слово.

"Но Джордж, Лъвското сърце, беше облечен с кръст на гърдите и готов, очаквайки завръщането на своя господар".

Бившият министър-председател на Австралия Тони Абът, дългогодишен приятел, заяви, че Пел е бил "християнски воин" и "светец за нашето време".

"И като чух скандирането: "Кардинал Пел може да върви в ада", си помислих, че поне вярват в задгробния живот", каза той под аплодисментите на присъстващите.

От скромно начало Пел се изкачва в йерархията на католическата църква по-високо от всеки австралиец преди него.

През 2003 г. той е издигнат за кардинал, а през 2014 г. е поставен да отговаря за финансите на Ватикана като ръководител на Секретариата по икономика.

По това време Пел е смятан за третата най-влиятелна фигура в църквата. /БГНЕС, АФП

Сидни / Австралия