Протести в страната срещу зеления сертификат

Протести започнаха на различни части в страната срещу влизащия в сила за посещението на закрити места зелен сертификат, предадоха кореспондентите на БГНЕС.

Велико Търново

Десетки великотърновци излязоха на протест пред сградата на РЗИ заради въведеното изискване за зелен сертификат за достъп до дейности на закрито. Недоволните смятат, че ваксинацията трябва да е доброволно действие, а не да се налага репресивно.

Те са на мнение още, че срокът от обявяването до влизането в сила на новите мерки е твърде кратък, за да могат дори хората, които пожелаят да си поставят ваксина да го направят.

Някои от протестиращите заявиха, че не са антиваксъри, но не желаят нещо ново и неизпитано да им бъде налагано. Те са категорични, че ще протестират, докато исканията им не бъдат чути.

Бургас

В Бургас опашка за желаещи да се ваксинират се изви от сутринта пред РЗИ. До обяд бяха имунизирани над 60 души, а от здравната инспекция в морския град са готови да открият още един пункт. Повечето хора на опашката обаче споделиха, че идват не доброволно, а по принуда заради новите мерки. „За да работиш трябва да си мушнат, не си ли мушнат, не можеш да работиш”, сподели пред БГНЕС мъж, който чакаше за ваксина.

„Утре, за да отида на работа трябва да съм с ваксина, иначе не мога да вляза”, каза друг млад мъж на опашката.

В същото време само на метри от желаещите да се ваксинират се събраха протестиращи срещу новите мерки на здравното министерство и въвеждането на задължителен зелен сертификат за места на закрито.

Пловдив

Опашки за ваксинации се извиха пред РЗИ в Пловдив заради новите мерки, които ще влязат в сила от четвъртък. С тях хората се задължават да имат зелени сертификати, ако искат да посещават ресторанти, кина, заведения, мачове и магазини с площ над 300 кв. метра.

И докато едни се ваксинираха, други протестираха пред РЗИ. Причината – зеленият сертификат ограничавал правата им. По думите им това било „медицински фашизъм и геноцид“. Протестът премина под звуците на гайда и песните „Кой уши байряка“ и „Девойко, мари хубава“. /БГНЕС