Протестиращи: Радев обрича бъдещето на България

Граждански протест срещу позицията на президента Румен Радев по отношение на войната срещу Украйна изкара много известни лица от политическия и обществен живот пред сградата на президентството, предаде репортер на БГНЕС.

Сред протестиращите са Петър Москов, Николай Ненчев, Цветанка Андреева, Иво Инджев и много други, които въпреки студените температури излязоха на „Дондуков 2“, за да заявят своята гражданска позиция за бъдещето на страната в тези размирни и тревожни времена.

„Тук съм, защото съм българин. Действията на президента Радев обричат бъдещето на детето ми и на България. Държа да съм част от процеса, който ще отстрани този човек от властовите механизми, които използва“, заяви Петър Москов, организатор на протеста.

Той е категоричен, че президент на държава член на ЕС “не може да прави реверанс към сатрапски режими“. Москов обясни, че за него протестът е израз на национално достойнство. „Решението е силно парламентарно мнозинство, което да прекара законодателство с първа задължителна точка: сваляне на Радев от управление”, каза още той.

Камен, който беше сред протестиращите, каза: “Тук съм, защото съм възмутен от нашия президент. За мен той е предател, защото предава интересите на България”, обясни той. За него е необяснимо защо един военен би направил подобно нещо.

Протестиращите скандираха “Оставка” и държаха плакати, на които пишеше “Радев вън! Предател!”, “Радев е приятел на Дявола”, както и “Ние сме България, ЕС и НАТО. Радев – вън!”.

На протеста има засилено полицейско присъствие и органите на реда ограничиха движение-то за автомобили между президентството и Археологическия музей /БГНЕС