Протестиращи в Бейрут в схватка с полицията

Роднини на убитите на пристанището в Ливан миналата година излязоха днес на протест пред резиденцията на служебния министър на вътрешните работи Мохамад Фахми. Те го обвиняват, че е спрял разследване, съобщи АФП.

На 4 август 2020 г. в пристанището на Бейрут се взриви огромно количество торове, вследствие на което загинаха над 200 души и бяха разрушени много от сградите в столицата, припомня БГНЕС.

Разследването на взрива все още не е назовало виновните лица, а семействата на жертвите обвиниха властите за политическа намеса в процеса.

Десетки граждани се събраха пред жилището на Фахми в Бейрут, след като той отхвърли искането на съдията, разследващ взрива, да разпита Абас Ибрахим, ръководител на бюрото за обща сигурност - една от най-големите агенции за сигурност в страната.

"Като отказва да свали имунитета на Абас Ибрахим, вътрешният министър застава между нас, роднините на жертвите на взрива, и правосъдието", заяви Пол Найджар, който загуби тригодишната си дъщеря Александра при експлозията.

„Той ни уби за втори път” каза Найджар по повод Фахми.

По-малко от месец преди първата годишнина от трагедията роднините свалиха всички порти на входа на жилищната сграда, в която живее министърът.

Те носеха портрети на загиналите в импровизиран храм и натрупаха бели ковчези точно пред блока, разказва кореспондентът на Франс прес.

"Това са ковчезите на нашите деца", каза Найджар.

Полицията се опита да изтласка протестиращите, което доведе до сблъсъци.

Миналия месец правозащитни организации, включително Amnesty International и Human Rights Watch, призоваха ООН да разследва експлозията заради застоя в разследването в Ливан.

Съдия Тарек Битар настоява парламентът да свали имунитета на бившия финансов министър Али Хасан Халил, на бившия министър на благоустройството Гази Зайтер и на бившия министър на вътрешните работи Нохад Мачнук.

Миналата седмица заместник-председателят на парламента Ели Ферзли заяви, че парламентарната администрация и комисията по правосъдие са решили да „изискат всички налични доказателства в рамките на разследването, както и всички документи, доказващи подозренията“, преди да бъде отнет имунитетът.

Тази седмица, обаче, Битар отхвърли искането на парламента, съобщи източник от съда.

През февруари предшественикът на Битар като водещ съдия в разследването беше отстранен от съда, който постави под съмнение неговата безпристрастност, тъй като домът му беше повреден при експлозията.

През декември съдията повдигна обвинения срещу служебния премиер Хасан Диаб и трима бивши министри за "небрежност и причиняване на смърт на стотици", предизвиквайки възмущение от страна на много политици. /БГНЕС

Бейрут / Ливан