Протестиращи в центъра на Бейрут се опитаха да превземат сградата на правителството

В центъра на Бейрут днес се проведе масова протестна акция срещу влошаването на социалното положение на работещите. Участниците в нея се опитаха да превземат правителствения дворец Серай, съобщават медиите.

Пътят им е бил препречен от полицейски сили, които са използвали гранати със сълзотворен газ срещу демонстрантите. Сред протестиращите има пострадали.

„Хиляди хора дойдоха на площада в отговор на призива на профсъюзите”, разказа един от участниците в акцията – Хюсеин Хамуд. „Ливанците са възмутени от небивалия ръст на цените заради срива на националната валута.” Той смята, че „правителството не прави нищо да поправи ситуацията, затова народът излезе на улицата да защити правата си”.

Ръководителят на профсъюза на ливанските учители Мохамед Касем подчерта, че протестиращите настояват властите да проведат спешна индексация на работните заплати и на пенсиите за прослужено време. „Това е законно и логично искане в условията, когато над 70% от населението едва свързва двата края”, отбеляза той. „Но ние виждаме, че правителството защитава не трудещите се, а съществуващата корупционна схема и използва сила срещу нас.”

„Ливанската икономика се руши пред очите ни, растат бедността и безработицата, а страната е заплашена от хаос”, твърди профсъюзният лидер. „При създалите се обстоятелства гражданите трябва да вземат инициативата в свои ръце и да настояват за смяна на банкрутиралото правителство, затова протестите и стачките ще се засилват”, подчерта Касем.

През 2022 г. Ливан е на второ място в света по равнище на инфлация - 162,4 %, след Зимбабве (280,4 %). По данни на Световната банка социално-икономическата криза в Ливан е най-опустошителната в света от средата на XIX век насам. Спадът на БВП е през 2020 г. е 20,3%, през 2021 г. - 10,5%, и 5,4% през 2022 г.

Във вторник обменният курс на ливанската лира падна до рекордно ниско ниво: от 100 хил. до 120 хил. за 1 долар. От октомври 2019 г. доларът е поскъпнал 80 пъти спрямо ливанската лира. /БГНЕС

Бейрут / Ливан