Протестиращи за опазване на климата се качиха на голям мост в Лондон

Двама протестиращи срещу климата в Лондон изкачиха голям пътен мост над река Темза и предизвикаха огромни забавяния в трафика, дни след като активисти хвърлиха доматена супа върху шедьовъра на Винсент ван Гог "Слънчогледи".

Протестиращите от "Просто спрете петрола" се изкачиха на повече от 80 метра по една от кулите на моста "Кралица Елизабет II", който се използва от около 160 000 превозни средства на ден и се свързва с една от най-натоварените магистрали в Европа.

Един от активистите заяви, че протестира, защото правителствените политики ускоряват бедственото положение с климата.

Затварянето на моста доведе до големи закъснения за шофьорите, за които мостът, известен като Dartford Crossing, е единственият начин да прекосят Темза на изток от Лондон.

"Двама души се качиха на високите кабели рано тази сутрин", съобщи полицията на Есекс в Twitter.

"Мостът QEII е затворен, за да можем да разрешим ситуацията по възможно най-безопасен начин".

Един от протестиращите, Морган Троуланд, публикува в Туитър клип, на който се вижда на върха на моста.

"Готов съм да направя това, защото не съм готов да седя и да гледам как всичко гори", написа той.

39-годишният мъж, който заяви, че е инженер по проектиране на мостове, каза, че се чувства принуден да предприеме действия заради правителствената политика.

"Нашето правителство прие самоубийствени закони, за да ускори добива на петрол - убивайки животи и унищожавайки околната среда", каза той.

"Не мога да оспорвам това безумие в моя офис, проектирайки мостове, затова предприемам преки действия, окупирайки моста QE2, докато правителството не спре всички нови находища на петрол."

Друг протестиращ, идентифициран като Маркъс, 33-годишен учител, добави: "Сега само преките действия ще помогнат да се достигне до социалната повратна точка, от която толкова спешно се нуждаем."

Полицията съобщи, че мостът, който се използва за движение в южна посока, е бил затворен преди разсъмване. Движението е било пренасочено през тунел под реката, който обикновено се използва само за движение в северна посока.

"Разрешаването на този инцидент може да отнеме известно време поради сложността на безопасното сваляне на хора от височина", добави говорител на полицията в Есекс.

Мостът, който се намира на 30 км източно от центъра на Лондон, се свързва директно в двата си края с трасето M25 London Orbital.

В събота двама протестиращи се явиха в съда ден след като хвърлиха доматена супа върху картина на Ван Гог в лондонската Национална галерия.

Според галерията на площад "Трафалгар" самата картина е била защитена с параван, но са нанесени щети на рамката.

Също в събота близо 30 демонстранти от групата се залепиха за асфалта, когато блокираха главен път в източен Лондон.

Министърът на вътрешните работи на Обединеното кралство заплаши с полицейско потушаване на протестите с "пряко действие", включително и тези на Just Stop Oil.

Just Stop Oil твърди, че изменението на климата представлява екзистенциална криза за човечеството и директната тактика е оправдана. /БГНЕС, АФП

Лондон / Великобритания