Протестиращите опитаха да нахлуят в сградата на парламента

На два пъти напрежението на площада, където протестират симпатзанти на партия "Възраждане" срещу зеления сертификат, ескалира, предаде репортер на БГНЕС.

Първоначално протестиращите се опитаха да щурмуват сградата и стигнаха до парадния вход, където блъскаха по прозорците на вратите. Полицията спря тълпата и я отблъсна назад. Органите на реда периодично изкарват по-агресивните протестиращи и ги отстраняват от демонстрацията.

"Няма да има ескалации, ние сме хора на честта", каза ораторът, който първо призоваваше към неподчинение, после говореше за преговори.

Протестиращите направиха коридор между паметника на Цар Освободител и сградата на парламента. Те искат да влязат в парламента и да разговарят за отмяна на ограничиелните мерки. Поканиха на разговори полицията, обявявайки, че единственото, което искат е "край на тиранията".

Заканват се, че единствената цел за днес е отмяна на всички мерки, наложени заради COVID-19. Скандиранията "долу маските" продължават. Няколко минути след 14 часа, ораторът обяви, че 15 човека - представители на протестиращите - отиват на задния вход на парламента, където ще искат да водят мирни преговори с депутатите.

Последва ново напрежение, то избухна около парламента минути след 15.00 часа. Ораторът отново призова мъжете да излязат на "първа линия", а жените да останат назад и започнаха да дърпат металните заграждения и да правят опити да минат към северния вход на Народното събрание. Представителите на полицията направиха още по-плътен кордон и задържаха тълпата.

Междувременно стана ясно, че са пострадали четирима полицейски служители, които са транспортирани в болнично заведение за оказване на медицинска помощ.

Ораторът обяви, че обявяват гражданско неподчинение.

След това протестиращите тръгнаха по бул. "Цар Освободител" на шествие към сградата на правителството.

На площада има много хора - стотици полицаи, стотици протестиращи и десетки журналисти. Малцина са тези, които носят предпазни маски.

Протестът пред Народното събрание става в деня, в който в България са регистрирани най-много заболели от коронавирус. 7062 са новозаразените за последното денонощие. /БГНЕС