Протестиращите пред Съдебната палата събират подписи за оставката на Иван Гешев

Протестът пред Съдебната палата в столицата, искащ оставката на главния прокурор Иван Гешев прераства във всекидневна блокада, предаде репортер на БГНЕС.

Нов момент в недоволството на граждани, представители на партии, инициативата "Правосъдие за всеки" и сдружението "БОЕЦ" е подписка, която иска оставката на обвинител номер едно. До момента са събрани над 5000, каза доброволец на "БОЕЦ", които подкрепят традиционната демонстрация всяка сряда "Правосъдие без каскет".

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова каза пред БГНЕС, че оставката на главния прокурор със сигурност ще се случи. „Много хора го искат. Всеки един тук е дошъл със своята истина, бил е потърпевш от бухалки или е бил разпънат чадър над някой. Смятам, че всеки един от нас иска един по-добър свят, една добра правоохранителна и правораздавателна система, която е справедлива и еднаква към всички“, заяви тя. Сербезова даде пример със себе си, че е била обвинена за дадени две интервюта, а друг, който всички знаем какво прави, безпряпятствено се разхожда по улиците с една тънка усмивка, каза тя.

Според нея оставката на Гешев се бави, защото обществото ни много дълго е мълчало и е бездействало, но вече събуждането е факт и именно то я кара да идва на протеста. Сербезова коментира още, че не трябва да унищожаваме съдебната си система, а да вземем само най-доброто от нея и да я надградим.

Сред протестиращите е и студентът по компютърни науки Стефан Генадиев, който посещава протестите още от миналата година. „В момента съм тук, за да абдикира Гешев от трона, на който си мисли, че седи и на негово място да застане някой, който съвестно ще си върши работата“, заяви той.

Според него Гешев е зависим и това му пречи да си върши адекватно работата. „Не върши логичните действия, които човек в неговата позиция трябва да вземе, особено след този американския доклад срещу Пеевски и други лица. Той просто си прави оглушки, не реагира по никакъв начин, което е абсурдно“, убеден е той.

Окупацията на входовете на Съдебната палата, която днес не позволи на Иван Гешев да влезе на работното си място продължава и утре. В четвъртък протестиращите ще отидат и до Висшия съдебен съвет, след което отново ще се върнат пред палатата, където ще останат в палатковия лагер.

По неофициална информация европейският главен прокурор Лаура Кьовеши ще пристигне утре в България на двудневно посещение. /БГНЕС