Протестиращите земеделци: Не сме съгласни със 150 млн. лв. за чувствителните сектори

Пред вас заставаме онези НПО-та от аграрния сектор, които не бяха допуснати до преговорите в МС, които по мнението на министъра на земеделието не са истински и не са от удобните. Свидетели сме на безпрецедентен случай министър да се опитва да разделя сектора по такъв начин. Хората тук осигуряваме над 300 000 работни места, 80% от млякото и млечни продукти на страната, 30% от зърното на страната, над 70% от месните продукти на страната, 100% от маслодайната роза.


Това заяви Венцислав Върбанов, председател на „Асоциация на земеделските производители в България“. Той представи декларация с подробните искания на Инициативния комитет от 26 земеделски организации, които не са съгласни с водената политика в сектор „Земеделие", предаде репортер на БГНЕС.

“Не приемаме подхода от страна на Кирил Вътев да се обявяват за нелегитимни по-голямата част от браншовите организации в страната. Искането за оставка на един министър, който за девет месеца не успя да покаже и прокара нито една идея, политика и законодателно предложение е също толкова политически акт, колкото и опитите за неговото запазване на поста”, посочи Върбанов.

Той посочи, че 26-те земеделски организации настояват за писмени гаранции и финансиране от страна на властта за незабавно плащане на държавна помощ по отношение на чувствителните сектори в пълния финансов размер, в която тя е била изплатена през 2022г. и 2023г., както и да бъде приета национална позиция таванът по тази помощ да бъде увеличен двойно.

“Наложително е да се създадат условия за запазването на конкурентоспособността на българското земеделие, включително чрез ограничаване на вноса на земеделска продукция от Украйна и трети страни”, подчерта той.

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България и на Съюза на говедовъдите в България посочи, че те защитават техните интереси и няма да се преклонят пред никого, когато отсреща няма аргументи. “Ние алармирахме няколко пъти, че искаме да включат в бюджета средствата компенсаторните за Украйна. И министърът не подкрепи това в комисията по земеделие. Не сме съгласни със 150 млн. лв. за чувствителните сектори”, коментира той и подчерта, че искат прогнозируемост в този сектор.

Бойко Синапов, председател на “Обединени български животновъди“ коментира, че с несвършената си работа и неизпълнени обещания земеделският министър Кирил Вътев е заслужил искането за неговата оставка. “Нека да намерят точния човек, който ще ни изкара от тази криза. Задкулисните неща, които сътвори ни водят в още по-голяма криза”, смята той. Синапов обяви, че във вторник започват протест, който за разлика от предишните обаче няма да бъде мирен. “Утре пред МС от 11:00 часа ще се проведе национален протест. Този път протестът няма да бъде мирен”, посочи той.

Мария Степанчева, председател на Асоциацията на българските биволовъди уточни, че чашата за тях е преляла, защото споразумението, което в момента е сключено между част от земеделците и МС ще бъде подписано само от двама души, а не от всички организации. По думите й им е било отказано повече хора да подписват споразумението.

“Ние смятаме, че нямаме работа в тази камара. Тя е на няколко човека. Как Денков ще подпише само с тези хора, той е подведен от земеделския министър”, смята тя. /БГНЕС