Протестиращи: Гешев носи цялата отговорност за държавното обвинение (ОБНОВЕНА)

Инициативата „Правосъдие за всеки” събра за поредна сряда граждани пред Съдебната палата с искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев, предаде репортер на БГНЕС.

Събитието и днес преминава под надслова "Правосъдие без каскет". Междувременно Орлов мост е блокиран от протестиращи като част от акция в 112-я ден на антиправителствен протест.

Адвокат Емил Георгиев от инициативата заяви, че е спрял да брои дните на протест, защото не това е най-важното. „Важното е да не забравяме защо излязохме още през лятото, тъй като първият повод за големия протест беше поредното, как да кажа – тежко отклонение в действията на прокуратурата на Република България, и ние като правосъдна организация продължаваме да отстояваме своето искане за оставка или предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор на Републиката Иван Стоименов Гешев, тъй като той носи цялата отговорност за онова, което се случва в държавното обвинение”, каза Георгиев.

Чрез събитието „Правосъдие без каскет”, гражданите продължават да обръщат внимание на обществеността за неуредиците в правосъдието и на първо място в държавното обвинение. "Аз ще Ви цитирам един от най-актуалните случаи, където ваш колега журналист беше привикан на разпит, заради това, че е правил справка в Имотния регистър не на кой да е, ами на онзи служител от НСО, който стана известен с това, че захвърли българският трибагреник при слизането на Христо Иванов на Росенец. Значи, ако ние сме стигнали до там, че финансираните с пари на данъкоплатците публични регистри, в които можем да направим справка кой какво притежава и кой не, да служат за това критичните журналисти да бъдат привиквани да дават сведения, то наистина заслужаваме дори и още по-тежка оценка от онази, която ни даде Европейският парламент”, посочи Емил Георгиев.

От Съдебната палата участниците в "Правосъдие без каскет" се присъединиха към основния протест в т.нар. "триъгълник на властта", където за 112 вечер протестиращите се обявиха за оставка на премиера Бойко Борисов, оставка на главния прокурор, машинен вот и честни предсрочни избори.

Наистина кризата е световна, наистина всички трябва да се пазим, но 8 месеца управляващите знаеха, че ще има втора вълна и не се подготвиха, заяви Арман Бабикян, който акцентира изказването си от протестната трибуна изцяло върху тежкото положение на здравната система заради разпространението на коронавируса в страната.

В сегашната ужасна криза да уволняваш шефа на РЗИ заради отменена карантина е безумие, коментира Бабикян поредния скандал, заради който директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев подаде оставка в разгара на COVID-кризата. Според здравния министър по лични причини, а според д-р Ангел Кунчев заради отменената карантина на президента и премиера.

Минаха повече от 240 дни след откриването на първия заразен с COVID-19 у нас. Щяхме да обличаме Европа – някой да е чул колко маски сме изнесли, а колко облекла? Виждате ли 240 дни какво е състоянието на болниците? Виждате ли медиците пред болниците да светят с фенерчета, запита Арман Бабикян протестиращите.

В болниците няма места, лекарите и сестрите изнемогват – живеят по 24 часа в болниците и не се прибират. Спират плановия прием в болниците – хаос, предизвикан от правителството на Бойко Борисов. След 240 дни се оказа, че ние не сме подготвени за това, което се стовари върху главата ни, каза още той.

За 8 месеца се оказа, че линейката стига до болницата, а леглото вече е заето, констатира Арман Бабикян реалното, по думите му, положение на здравната система в България. /БГНЕС