Протестиращи към депутатите: Все повече ТЕЦ-ове горят боклуци

Активисти на „Грийнпийс”, облечени като бели дробове, посрещнаха депутатите със силна кашлица, пусната по звукова система. Демонстрантите са и с маски срещу мръсния въздух, предаде репортер на БГНЕС.

Чрез протестната си демонстрация активистите целят да покажат на народните представители, че искат чист въздух и възобновяема енергия за България.

Активистите са категорични, че докато политиците губят време и не предприемат действия за развитие на сектора към възобновяема енергия, въглищните електроцентрали в България се ориентират към изгаряне на отпадъци. Това от своя страна крие дори по-големи рискове за здравето на хората, тъй като съоръженията не са предвидени за това.

Протестиращите настояват правителството да изготви ясен план за преминаване към възобновяеми енергийни източници, като искат използването на въглища да спре до 2030 година. Настояват още да се спре изгарянето на отпадъци във въглищни електроцентрали и напомнят, че градове, които се намират около замърсяващи въглищни електроцентрали, са редовно задимявани./БГНЕС