Протестиращи: Мафиотът на Републиката да поздрави своите мафиоти/народ

Вече повече от два месеца българските граждани са по улиците и площадите на София и по-големите градове в страната, за да протестират с искания за оставката на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и провеждането на честни парламентарни избори, предаде репортер на БГНЕС.

Днес в столицата се провежда „Второто велико народно въстание“. Хиляди граждани от рано сутринта са дошли в центъра на София около триъгълника на властта и сградата на бившия Партиен дом, в която отскоро заседава парламента.

Протестиращите коментират изявлението на министър-председателя Бойко Борисов от вчера, в което той ги нарече мафия.

„Това е цинизъм, който премиерът проявява в своята агония. Борисов трябва да се махне с добро. Вижда на какво сме способни. Хората са побеснели не само в София, но и в цяла България“, заяви проф. Велислав Минеков, един от така нареченото „Отровно трио“. Скулпторът заедно с Арман Бабикян и адвокат Николай Хаджигенов са душата на продължаващите вече 64 ден национални протести.

Проф. Минеков е категоричен, че единственият изход е оставка и не можа да става и дума за съставяне на някакъв експертен кабинет, както предлагат някои политически сили, сред които и ДПС. „Не работим с толкова евтини измами. Няма да позволим, такова нещо и то няма да мине“, каза той и добави: „Ще бъде пропъден и този кабинет, ще бъде пропъден и Борисов, ще бъде пропъден и неговият главен прокурор. Това са нещастни лица, които не заслужават да бъдат на тези постове и никога не са го заслужавали. Те фактически са назначавани и никога не са били избирани“.

Той заяви, че протестиращите няма да позволят измама с изборите: „Незабавно да напуснат и да направим честни и свободни избори, каквото нещо не се е случвало през последните години“.

Според ген. Димитър Шивиков, който също е един от активните участници в протеста, днешните управляващи са мизантропи. „Те мразят своя народ, който ги избра и изпрати в българския парламент, даде им правото да го представляват пред ЕС и света, но те не го заслужават заради своята некомпетентност“.

Изказването на премиера, че протестиращите са мафия, ген. Шивиков определи като език на омразата.

„Борисов за пореден път вчера използва езика на омразата. Той директно обиди протестиращите. Това означава, че той обиди повече от половината от българския народ, защото социологическите агенции дават, че над 65% подкрепят протеста. Той ни нарече мафия и трафиканти. Бих желал днес мафиотът на републиката да придобие мъжественост и да излезе на балкона на МС и да поздрави неговите мафиоти, т.е. неговия народ. Но той се крие и повече от два месеца не е стъпвал в МС“, каза ген. Шивиков.

Обиколките на Борисов с джипа по страната не му носят успех, смята той. „Продължава да се прави на мачо като обикаля с джипката. Сигурно си мисли, че трупа рейтинг, но с всеки негов ход и появяване пред медиите и неговите приближени, все повече и повече губи подкрепата на българските избиратели“, заяви бившият военен.

Ген. Шивиков посъветва Борисов да се вслуша и в исканията на протеста, и в знаците, които идват от неговите партньори в ЕС, че неговото време е изтекло. „Ако има чувство за лично достойнство, би следвало да се оттегли. Мантрите, че той едва ли не е подписал оставката си, но не вижда на кого да остави държавата, който и да дойде след бъдещите избори ще бъде в пъти по-добре“, добави той.

Ген. Шивиков смята, че след днешният протест Борисов ще бъде „още по-силно притиснат в ъгъла“. /БГНЕС