Протестиращи: Маските не са ни на очите, вижда ви се краят (НА ЖИВО)

В седмия ден на антиправителствен протест, недоволните набират все по-голяма численост в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС.

Протестиращите, които тази вечер изнесоха още по-големи озвучителни колони, настояват за оставката на премиера Бойко Борисов, на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

„Оставка, съд, затвор. Вие сте позор!” се чете на собственоръчно написани плакати. Други лозунги от протеста гласят: „България не ви е Фермата на Оруел”, „Не подкрепям Нинова, нито Божков”, „Не посягайте на полицаи, не са тук по тяхно желание”, „Маската не ни е на очите. Ясно виждаме, че ви идва краят!”.

Организаторите и полицията призовават за мирен протест и недопускане на провокатори, които да опорочат протеста. Новото тази вечер е, че сред протестиращите има хора с отличителни ленти на ръцете, които ще играят ролята на стюарди и ще следят за провокации, а ако забележат такива, ще сигнализират незабавно органите на реда.

Минути преди 20 часа недоволните отново се оправиха на шествие към сградата на Народното събрание.

Пред Народното събрание протестиращите чуха новината дошла от пресцентъра на ГЕРБ, а именно, че са поискани оставките на трима министри - на министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и министъра на икономиката Емил Караниколов, които от своя страна са декларирали, че ги подават още утре. Искането за оставката на тримата идва с мотива опровергаване на внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски. Според областните координатори ГЕРБ незаслужено търпи негативи заради спекулациите в обвързване с ДПС.

Освен в столицата, както и в предишните дни, протести има и в 18 големи града на България. Навсякъде хората настояват за оставките на премиера Бойко Борисов, на целия кабинет и на главния прокурор Иван Гешев.

„В неделя дъщеря ми каза: тате, вземай знамето и излизай, свързах се с мои приятели, те казаха, че ще дойдат и така се събрахме. Сред нас няма скрито-покрито и платено. В този протест идват хора, които се борят за децата си“, каза организаторът на протеста в Благоевград Стоян Кьосев.

Според него идеята на протеста е да се събуди Благоевград и изгради гражданско общество, което да бъде коректив на местната и централна власт. „Ако няма такова общество, ще ни мачкат както през последните 30 години, алтернативата на управлението сме ние – хората, излезли на улицата“, допълни Кьосев.

„Протестирам, искайки смяна на системата, с една оставка това няма да стане, този филм го гледахме през 2013 г., след служебното правителство на Орешарски пак същите муцуни влязоха в парламента, трябва вече да сме си взели поука. Без лустрация няма да стане, не само на комунисти, но и на демократи – всички, които са били в парламента“, заяви пред БГНЕС Николай Йовев. Според него традиционно на протестиращите се лепят етикети, управляващите преди 1944 г. са се обръщали към народа си с уважение, карали са го да се чувства горд и полезен за родината си.

„Днес управляващите те мачкат, за да се почувстваш по-нисък от тях“, категоричен бе Йовев.

„Вотът на недоверие ще бъде не в парламента, а на улицата“, каза пред протестиращите Стоян-Рокера.

„Тук съм като гражданин, не сме платени, мразим управляващите безплатно, малко сме, но истински и искрени“, каза Венцислав Сотиров.

Недоволството протича мирно. Полицейското присъствие навсякъде е засилено. /БГНЕС