Протестиращи не искат кандидатурата на Иван Гешев за обвинител №1

Протестиращи срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор блокираха напълно движението на трамваите по булевард „Витоша” пред Съдебната палата, предаде репортер на БГНЕС.

Протестиращите се събраха под прозорците на кабинета на обвинител номер едно в центъра на столицата.

Протестиращите поискаха прекратяване на процедурата за избор на нов главен прокурор на България и са категорични, че има достатъчно време за провеждането на нов избор. По-рано днес номинирането за поста приключи, а единствената кандидатура, подкрепена от цялата прокурорска колегия на ВСС, остана тази на Иван Гешев.

„Поводът за протеста е порочната процедура за избор на нов главен прокурор и процедурата, която протече на тъмно. Това, че кандидатът остана единствен и правосъдният министър Данаил Кирилов се отказа да издигне кандидат. В момента сме оставени без алтернативна за избор на човек, който счита разделението на властите за вредно, че обича да арестува, обича да обвинява преди да внася обвинителни актове. Кариерата му до момента не сочи нито едно успешно издържано дело в съда“, посочи мотивите за организирането на протеста Велислав Величков, от Инициативата „Правосъдие за всеки“.

Според него демокрацията и гражданското общество са заплашени, както и основни свободи на гражданите, гарантирани от конституцията. Той е категоричен, че този единодушен избор не се прави по волята на членове на ВСС, а под натиск.

Според Величков изборът на Гешев за главен прокурор може да бъде променен.

„Днес, ние внесохме предложение в парламента, с което искаме да се промени законът. Искаме сегашната процедура да се прекрати и да се отвори нова. Да се даде възможност на граждански организации, съсловни организации на прокурори, следователи, висши адвокатски съвет, омбудсмана да правят предложения“, поиска още той и добави, че мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г.

„Има достатъчно време в рамките на два месеца да се проведе нова процедура, много по-отворена, прозрачна и демократична. Ако това не стане, гражданският натиск ще се усили. Ако на 24 октомври все пак Иван Гешев бъде избран аз главен прокурор на България отиваме при президента с искане да върне кандидатурата. Има много ходове“, убеден е той и вярва, че не всичко е обречено.

На протеста е и дъщерята на Владимир Люцканов - Мила. Според нея мафията в България вече си има изпълнителната и законодателната власт. „Аз съм тук, за да изразя своята гражданска позиция, че това, което става е нередно и ние не може да живеем в това. Мисля, че досега много се знае каква е неговата ръка и механизъм на управление. Всеки нормален човек и бизнес е застрашен, защото този човек не знае, че има разделение на властите и те не могат да се месят. Очакват ми мракобесни времена“, категорична е тя.

Йеромонах Рафаил заяви, че всички на протеста са дошли, за да защитят малкото останало достойнство и свобода, която българите имат.

„След този циничен избор, виждаме и кой е назначен за ръководител на Специализираната прокуратура, който се прочу с това, че е бил дете преди две години. Диктатурата и тоталитаризмът се върнаха“, подчерта той.

Множеството се носачи към Министерския съвет, където ще завърши протеста им. Пред Съдебната палата движението на трамваите остана блокирано. Същото се очаква да се случи и пред Министерския съвет.

По време на протеста се събираше и подписка за гражданската номинация на Бойко Атанасов, която до момента е събрала над 10 000 подписа. /БГНЕС