Протестиращи в Белград: При тези условия в Сърбия няма да има избори

В Белград се проведе 31-протест срещу режима на сръбския президент Александър Вучич.

Организаторите на демонстрацията от Движението "1 от 5 милиона" категорично заявиха, че в страната няма да има избори, ако не се промени Избирателния закон. "Ще бойкотираме не само изборите, но и всички институции, които не се съобразяват с волята на гражданите. Изпращаме много ясно послание до властите - няма да Ви търпим повече. Няма да може повече да се подигравате със свободномислещите хора в страната", каза Йелена Анасанович, един от участниците в протеста.

"Едни стават министри след тежки злоупотреби, а други отиват в затвора, само поради участие в протести. Това обаче ще увеличи борбата срещу режима", каза от своя страна Милош Иняц от инициативата "Да не потопим Белград".

Участниците в протеста се събраха и пред сградата на държавната телевизия РТС. Те призоваха "журналистите да се включат в демонстрациите, защото с мълчанието си стават съучастниците на режима".

През последните две години не чухме нито една критична дума за корумпирано, насилствено и лъжливо управление на премиера Ана Бърнабич", каза един от лидерите на протеста Сърджан Маркович.

"Искам да благодаря на всички, които протестират и на минус 20 и на плюс 40 градуса. Те доказват, че няма да приемат тази власт и знаят какво означава гражданска съвест - да мислят, да критикуват и да променят нещата в обществото", каза още Маркович.

Протестите в Сърбия започнаха през месец ноември 2018 г. след пребиването на политическия лидер Борко Стефанович и опожаряването на дома на един журналист. Опозиционният „Съюз за Сърбия“, с основни лидери Драган Джилас, Вук Йеремич и Бошко Обрадович, призовават в страната да бъдат проведени честни и свободни избори, но след съставянето на преходно правителство. То трябва да организира вота в рамките на 6-9 месеца. /Данас и БГНЕС