Протестиращи: Задава се верига от фалити на малки и средни фирми

Граждани излязоха в неделя на протест пред сградата на Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Недолните, предимно представители на неработещи заради противоепидемичните мерки дейности, протестират заради това, че не са получили подкрепа от държавата – обещаните 24 лева на ден. Те се обявиха за оставките на вицепремиера Томислав Дончев и на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и на цялото правителство на Бойко Борисов. Протестът е подкрепен от движението „Изправи се.БГ” на Мая Манолова, която също присъства на демонстрацията.

Според нея Борисов ще завещае на следващото правителство мина от безработица и мина от фалити на малки и на средни фирми.

„Аз получих вчера 24 лв. за ноември месец, всъщност 25, искам да им ги подаря на депутатите и да ми обяснят как с тях аз мога да си храня семейството за един месец. Просто искам да ги подаря, защото това е подигравка с нас”, каза Иван Менчев и показа парите, които по-късно остави пред врата на Министерски съвет. Той е глава на семейство, в което и двамата родители са готвачи.

Емануил Христов, също готвач, заяви: „Аз и моите 13 колеги все още не сме получили никаква помощ от обещаните пари от екрана. Най-големият куриоз беше, че говорих с колежка от съседно заведение. Всъщност тя също е получила 24 лв. за последния работен ден от ноември, като онзи ден ѝ са се обадили, че всъщност трябва да ги върне, защото е станала грешка в системата и че всъщност тя не е одобрена за тези 24 лв., които чакаме толкова много време на това провалено правителство. Искаме оставката на Сачева”.

Юлиян Ненчев разкри за много сигнали от ресторантьорския бизнес и от представители на свободни професии в Плевен, които също не са получили помощ. „Не само това. Списъците, които се обявяват за одобрени фирми, постоянно се обновяват – фирмите, които уж са одобрени изчезват, след това се появяват нови. Хората дори не могат да се ориентират одобрени ли са, не са ли одобрени и дефакто отново те не са получили абсолютно нищо”, каза той.

„За никой не е тайна, че културата не беше приоритет на управляващите и преди пандемията, не е приоритет и в момента. Аз искам да апелирам за адекватни мерки и адекватна помощ на артистите на свободна практика, тъй като ако това продължава да не се случва, артистите масово ще бъдат принудени да се преориентират към други професии”, каза актьорът Димитър Костадинов. /БГНЕС