Протестиращите превърнаха Орлов мост в укрепен форт, напрежение с полицията

Протестиращите отново издигнаха барикади на Орлов мост, превръщайки го в крепост, напомняща на форт на бели заселници в Дивия запад, които се отбраняват от индианците, предаде репортер на БГНЕС. Въпреки напрегнатата атмосфера на моменти, ситуацията остана мирна и без инциденти.

Малко след 21 часа в петък няколко хиляди души блокираха Орлов мост. Блокадата стана по-малко от 17 часа, след като полицията премахне там палатковия лагер на протестиращите, които искаха оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Те пристигнаха в 21:30, чуха се бурни аплодисменти, отправени към демонстрантите заради куража да изразят гражданското си недоволство. Пешеходната зона от Орлов мост до Софийския университет е изпълнена с демонстранти, по-късно тръгнаха от Орлов мост към площад Народно събрание. Чуват се познатите скандирания за оставка, хората развяват националния флаг, а обстановката е мирна.

В същото време на кръстовището пред Ректората гражданите изградиха блокада, слагайки пейки и контейнери, за да блокират движението. Полицията не предприе никакви действия.

Издигането на блокади продължи до и след полунощ. На площад Независимост бяха опънати две шатри и пет палатки, групи от младежи са насядали върху платната на булевардите „Дондуков” и „Цар Освободител”. Правителствената сграда беше обсипана с яйца и домати.

На Орлов мост са разпънати 20 палатки. Изградиха се барикади с контейнери за смет, кашпи, пейки и други дървени материали. Демонстрантите заявиха, че не искат провокации. Към момента органите на реда не предприемат действия.

На кръстовището пред Софийския университет, което е третото невралгично място, протестиращите са поставили няколко пейки и столове, както и контейнер с боклук.

След полунощ, малко преди два часа, протестиращите на Орлов мост спряха сили на реда. Няколко камионетки с жандармерия приближиха моста откъм Националния стадион с явното намерение да преминат през кръстовището по посока към Военната академия. Но те бяха спрени от протестиращите, които бяха издигнали барикади от контейнери за боклук и пейки по двете платна на моста. До сблъсъците не се стигна, полицията не атакува протестиращите и камионетките с жандармеристите се върнаха обратно.

По-късно няколко десетки жандармеристи с каски и щитове образуваха кордон на Ректората до паметника на Христо Георгиев. На кръстовището се намира проф. Велислав Минеков заедно с 20 свои привърженици. Ситуацията бе мирна, но доста напрегната и за двете страни. Проф. Минеков се обърна към полицията и я призова да не използва сила срещу демонстрантите. Той призова привържениците си да бъдат смели и, че утре ще бъдат в новините по цял свят заради случващото се в страната.

“Достойно ли е мафията да бъде защитавана по този начин? В момента това се излъчва на живо и целия свят ще го разбере. На чия страна сте? На страната на мафията или на страната на народа? Вие част ли сте от народа? Не сте ли част от нас? С вашите семейства, с вашето съзнание, с вашия разум. Аз разбирам, че трябва да пазите тишина, но това, което вършите, е предателство срещу народа“, обърна си скулпторът към служителите на реда.

В същото време гражданите превърнаха района около Орлов мост в крепост. Те се подготвят да отразят евентуална атака на полицията и жандармерията.

Около 3.30 часа през нощта тежко въоръжената полиция получи нареждане да се изтегли района на Софийския университет по посока към Народното събрание. Тя си тръгна под аплодисментите на малцината протестиращи пред ректората начело с проф. Минеков. Демонстрантите аплодираха полицията и заявиха ,че тя е страхотна и я поздравиха, че не се е стигнало до насилие. Настроените в лагера на протестиращите е приповдигнато и много добро.

https://www.facebook.com/petar.petrov.16121/videos/3278260925528682/UzpfSTEwMDAwMTQ1Njg5MzAyMzozMzAzMzc0ODQ5NzIxMDQ2/

Няколко камионетки с тежко въоръжена полиция, която беше концентрирана около НС, си тръгнаха по бул. Васил Левски по посока Паметника на Апостола. В същото време четири други полицейски коли преминаха през кръстовището на Ректората, поздравявани от протестиращите. Някои от полицаите в колите също отвърнаха с поздрав.

Ситуацията около форт Орлов мост отново се напрегната след 4.00 часа, когато там се появи камионетка на жандармерията. Тя бе посрещната с освиркване и призиви оставка от гражданите. Камионетката остана паркирана на около 30 метра от протестиращите. Полицията по никакъв начин не ги провокира и не предприема никакви действия. Това успокои демонстрантите и животът във форт Орлов мост се върна към обичайния си ритъм.

В същото време започнаха да пристигат и първите автобуси и тролейбуси на градския транспорт, които са принудени да правят обратен завой на Орлов мост, за да пътуват към Младост, Дружба и други източни квартали на столицата. /БГНЕС