Протестиращите в Белград почетоха паметта на "Джо Багериста"

Участниците в масовия протест в столицата на Сърбия в събота вечер почетоха паметта на починалия Любисав Джокич, известен с това, че използва булдозера си, за да помогне за свалянето на бившия президент на Югославия Слободан Милошевич, в т. н. "булдозерна революция", съобщи РИА Новости.

Петият ден на протести срещу политиката на правителството на фона на борбата срещу COVID-19 започна в столицата на Сърбия с шествие с хоругви и песни за Косово и Метохия. Много по-малко хора се събраха на площада в близост до Скупщината, отколкото имаше предишните дни, според МВР само 1,1 хиляди души. Отстраненият монах Антоний ги призова да се преборят с „коронавирусната диктатура“. Според него, властите преувеличават с опасността от заразяване. Антоний обърна специално внимание на медиите, обвинявайки ги в предубедено отразяване на протестите. Той обясни действията на агресивната част от протестиращите, като заяви, че „те се борят, както могат“, и призова младежите и футболните фенове да не дават поводи на полицията и властите да ги обвиняват в насилие „докато не се съберат 100 000 души“.

Няколко протестиращи се прехвърлиха през огражденията на Скупщината, за да запалят свещи и поставят играчки-булдозери в чест на човека-символ на сръбските протести Любисав Джокич, по-известен като „Джо Багериста“, най-знаменития участник в свалянето на Милошевич, когато на 5 октомври 2000 г., управлявайки своя булдозер, той проби огражденията на сградата на националната телевизия. Любисав Джокич почина в неделя на 77-годишна възраст, готов да участва в протестите пред парламента. Акцията в неделя вечер приключи без значителни инциденти. Около полунощ полицаите задържа няколко протестиращи пред Скупщината, които ги провокираха.

Директорът на сръбската полиция Владимир Ребич заяви, че по време на безредиците, преди да бъдат ранени 14 полицаи (130 от началото на протестите), са задържани 71 души. Зам.-кметът Горан Весич заяви, че щетите за столицата на Сърбия след бурните протести в центъра на града възлизат до 9 юли на един милион евро, изчисляването на загубите продължава.

Участниците в масови протести пред Народното събрание на Сърбия настояват за оставката на президента Александър Вучич и протестират срещу плановете на властите да затегнат мерките срещу разпространението на коронавирус. Протестите нямат единен организатор или ясен план за действие. Представители на сръбската опозиция бяха забелязани сред участниците в различни дни, но протестиращите в повечето случаи реагират негативно на появата им сред техните редици. Така бившият кмет на Белград Драган Джилас и актьорът Сергей Трифунович бяха нападнати, а бившият президент на страната Борис Тадич бе оскърбен. / БГНЕС