Протестите в Барселона ескалират

Полицията в Барселона започна да използва специално оборудване за разпръскване на радикални протестиращи, след като младежите нападнаха пожарната, съобщава кореспондентът на РИА Новости.

Подобно на предната вечер, протестиращите започнаха да издигат барикади по улиците в близост до сградата на Националната полиция на Каталуния. За изграждането на прегради се използват дъски, торби от улични урни, боклук и дори декоративни дървета.

По-рано в събота протестиращите запалиха барикади, които след това бяха потушени от пристигащите пожарникари. Въпреки това, малко преди полунощ местно време, агресивни протестиращи с юмруци нападнаха пожарникарите, като им попречиха да свършат работата си. Тогава органите на реда се заеха с потушаването на тълпата, изстрелвайки десетки гумени куршуми по хулиганите. След като тълпата се премести на прилично разстояние, пожарникарите успяха да потушат огъня, който гореше в средата на пътното платно.

В момента конфронтацията между протестиращите и полицията продължава.

Митингите, задръстванията и безредиците започнаха в Каталуния на 14 октомври, след като Върховният съд на Испания осъди 12 каталунски политици за участието им в незаконен референдум за независимост през 2017 година. Девет души бяха признати за виновни за бунт и получиха присъди от 9 до 13 години затвор, трима души бяха признати за виновни за неподчинение и осъдени на глоба.

Обща стачка се проведе в Каталуния в петък: бяха проведени срещи в автономната общност и пътищата бяха блокирани. Безредици са възникнали в редица градове. Най-трудната ситуация от началото на протестната седмица се разви в Барселона. Ожесточени сблъсъци между органите на реда и радикалите се състояха в близост до сградата на Националната мисия на полицията. Младите хора (според испанското Министерство на вътрешните работи, около 400 души) бомбардираха служителите на реда с павета, камъни, бутилки, банки, изваждаха пътни знаци, разбиваха витрини, преобръщаха контейнери за боклук, изграждаха барикади и ги подпалваха. Полицията използва палки, гумени куршуми и сълзотворен газ, за да се опита да отблъсне младите хора. Тогава бунтове се разпространиха и по други централни улици. Полицията за първи път използва водни оръдия, за да гаси барикадите, които горят в града.

По време на безредиците в петък и събота вечер най-малко 182 души бяха ранени, 152 от тях в Барселона, казаха лекарите по-рано. Повече от 80 души са задържани. /БГНЕС