Протестите в Кан се прицелват в Джони Деп

Социалните мрежи и сред френските филмови дейци се появиха гневни реакции преди появата на Джони Деп на червения килим за откриването на филмовия фестивал в Кан.


Деп прави своето филмово завръщане на фестивала на Френската ривиера с новия си филм "Jeanne du Barry", в който играе френския крал Луи XV.

Това е първият му филм след ожесточения съдебен процес за клевета срещу бившата му съпруга Амбър Хърд миналата година, в който и двете страни се обвиняваха взаимно в домашно насилие.

Деп спечели делото, но за мнозина остава токсична фигура.

Приятелката на Хърд, журналистката Ив Барлоу, започна нов хаштаг в социалните мрежи - #CannesYouNot - с който критикува решението да го покани в Кан.

"Изглежда, че Кан се гордее с историята си, в която подкрепя изнасилвачи и насилници", написа Барлоу в Инстаграм със снимки на Деп заедно с редовни посетители на Кан в миналото като Харви Уайнстийн, Роман Полански и Жерар Депардийо.

В понеделник директорът на фестивала Тиери Фремо заяви, че не се интересува от правните проблеми на Деп, като каза: "Интересувам се от актьора Деп".

Група от 123 френски филмови дейци също осъди фестивала в статия във вестник Liberation.

"Като разстила червения килим пред мъже и жени, които извършват нападения, фестивалът демонстрира, че насилието в творческите среди може да бъде упражнявано напълно безнаказано", пишат те.

Те бяха насочени и към режисьорката и главната актриса на новия филм на Деп, Майуен, която призна, че е нападнала журналист в парижки ресторант по-рано тази година.

Жертвата ѝ, журналистът Едуи Пленел, твърди, че това може да се е случило заради статиите за обвиненията в изнасилване, отправени към бившия съпруг на Майуен, режисьора Люк Бесон.

Фремо отправи критики към фестивала от страна на известната френска актриса Адел Хенел, която миналата седмица обяви, че се отказва от актьорската си кариера поради "самодоволството... на индустрията към сексуалните насилници".

"Кан има голямо медийно влияние и е полезен за хората, които искат да говорят за определени проблеми", каза Фремо.

"Нямаше да сте тук... ако това беше фестивал на изнасилвачите", добави той.

Фестивалът продължава до 27 май и включва премиери на новите филми на Индиана Джоунс и Мартин Скорсезе, както и 21 филма, които се състезават за "Златна палма". /БГНЕС