Противоположни позиции в Скопие за френското предложение

Френското предложение е преходен компромис за една от фазите на европейската интеграция, в която са важни три елемента и затова предложението в този формат е приемливо, каза президентът Стево Пендаровски пред журналисти след заседанието на Съвета за сигурност. Така ние вдигаме продължилата повече от две години българска блокада и позволяваме формално започване на преговорите. Оставаме на европейския път, който е дълъг, и до този момент не сме загубили нищо и сега е моментът да отворим стратегическия диалог тук, каза държавният глава, цитиран от местните медии.

Но по думите му засега няма консенсус за вписването на българите в Конституцията

Пендаровски смята, че с приемането на френско предложение ще се вземе решение само за започване на преговори с ЕС. Решението да се приеме френско предложение няма да бъде нито исторически триумф, нито исторически неуспех или провал. Според Пендаровски цялата ситуация се характеризира с изключително високо политическо напрежение в страната, но не смята, че това е съдбовна дилема за нацията и държавата. Това предложение по никакъв начин не накърнява македонската идентичност, защото, казва той, има ясна формулировка за македонския език.

Той подчерта, че очаква, след като предложението влезе в правителството, да бъдат направени заключения на правителството, в случай че френско предложение бъде прието плюс едно изречение, което да бъде повторено в доклада на правителството пред парламента, а то е, както каза той, от деня, в който започнат преговорите, до тяхното приключване, когато и да е това, ако има допълнителни опити от страна на България или друга страна да се споменава отново македонската идентичност, история, език, в същия момент да се оттеглим от тези преговори.

„Пендаровски изрази увереност, че в разговорите си с висши европейски и световни представители не е останал с впечатлението, че искат да унищожат македонския народ и държава. При френското предложение, каза Пендаровски, историята не е изискване и има само едно изречение както в предложението, така и в протоколите. Има предложение историците да се срещат по-често. - Убеден съм, че не бихме могли да постигнем повече от позицията на кандидат за членство, каза държавният глава.

В предложението на Париж идентичността и езикът ни не са застрашени, увери и премиерът Димитър Ковачевски.

Имаме предложение, което включва нашите наблюдения и ясно изразени виждания, и не трябва да имаме никакви съмнения в това. В европейското предложение сме дефинирали позиции за ясно и недвусмислено приемане на македонския език. Това беше най-важният въпрос за нас и затова искам да бъда кристално ясен. Македонският език е абсолютно чист и равнопоставен на другите езици на ЕС без никакви бележки под линия, звездички, пояснения и звездички. Това подчерта премиерът Димитър Ковачевски след срещата с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в Клуба на депутатите, като част от широките консултации по предложението на Франция за започване на преговори за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС.

Ковачевски подчерта, че предложението поставя двустранните и исторически въпроси извън преговорната рамка. „Отворените въпроси трябва да се затварят, но ще имаме време за това. Европейският съюз посочва, че това трябва да се реши на двустранна основа и следователно това изобщо не е част от преговорната рамка. Добросъседските отношения като такива са в основата на ЕС. Ние сме се разбрали, че ще го приемем като факт още през 2001 г., когато беше подписано Споразумението за стабилизиране и асоцииране. В този дух, съгласно този принцип и тази установена практика, нашето задължение като член на Съюза ще бъде да работим за добросъседски отношения и ще го направим, като изпълним Споразумението за добросъседство, точно както го правим, като изпълним Споразумението от Преспа, каза той премиерът.

„Относно промените в конституцията, всички партии имаха своите изказвания през изминалия период, други ги променят. Нашата конституция предвижда гражданите, които се самоопределят по друг начин, да бъдат част от конституцията. Смятам, че всички депутати трябва да приемат промените в конституцията”, каза Ковачевски. Някои от коалиционните партньори са на положително мнение, а някои още обмислят, каза Ковачевски за френското предложение. „Мисля, че всички политически партии подхождат сериозно към този въпрос и ще вземат правилното решение. Това е отговорност”, отвърна Ковачевски на въпроси на журналисти.

Той посочи, че протоколът между Република Северна Македония и Република България не е част от преговорната рамка. Това е двустранен документ, който не е част от европейския пакет. „Това окончателно европейско предложение дава възможност за безусловно започване на преговори на Северна Македония за присъединяване към ЕС и за прилагане на решението на Европейския съвет от март 2020 г. Ще можем да започнем преговори с ЕС веднага след като вземем решение да приемем предложението. Всички сме наясно с чувствителността на този въпрос. Лесно е да отхвърлите, да отложите, да изберете нова несигурност. Но в този исторически момент е необходимо рационално мислене с хладна глава, необходима е мъдрост и отговорност и обективен анализ на всички сценарии, с грижа за бъдещето на нашите деца. Не трябва да правим ежедневна политика от този въпрос. Това е исторически важен и стратегически въпрос, към който всеки политик и гражданин трябва да подходи много сериозно, каза Ковачевски. Той апелира всички да се придържат към фактите, официалните документи и тяхното правилно тълкуване. Премиерът призова всички политически заинтересовани страни да се съобразят с мащаба на задачата и да действат градивно, отговорно и държавнически. Той подчерта, че правителството последователно се придържа към държавните позиции по отношение на преговорите с България във всяко отношение, защитава националния интерес и македонския език и идентичност. „Обещахме, че ще се борим да запазим ключовите червени линии, които повтаряме от месеци и за които парламентът прие резолюция и го направихме и го правим. И ние продължаваме да го правим и ще го правим във всяка следваща стъпка от този процес, каза министър-председателят. Това, според него, е исторически момент за страната, един от малкото каквито са и независимостта на Република Македония, Охридския договор, Преспанския договор. „Имаме уникалната възможност да изпълним нашата дългоочаквана стратегическа цел - пълноправно членство в ЕС. Това е нашата визия и това е нашето бъдеще. Имаме уникалната възможност да осигурим просперитета на страната, защото го дължим на бъдещите поколения. Време е за мъдри решения, изтъкна Ковачевски.

ВМРО-ДПМНЕ отхвърли предложението на Париж

„Имахме почти едночасова среща с премиера Ковачевски. Бих казал, че срещата беше с информативен характер, по време на която Ковачевски на практика представи всичко, което чуваме в обществото през последните няколко дни, каза след срещата лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицоски.

Той предложил на Ковачевски да отхвърли френското предложение, а в замяна да оттегля от искането за предсрочни избори.” Ще вложа целия капацитет на ВМРО-ДПМНЕ, за да помогне на правителството във всички предизвикателства, енергийни, хранителни предизвикателства, сигурността, а през пролетта ще седнем и ще направим преоценка”, каза опозиционният лидер.

Мицкоски представи мнението си за документите, които трябва да определят преговорната рамка и протокола от междуправителствената конференция, която евентуално трябва да се проведе. „…Нито за мен лично, нито за ВМРО-ДПМНЕ тези два документа такива, каквито са, са приемливи за ВМРО-ДПМНЕ, нито аз лично възнамерявам да ги приема. И това е решение не само на Християн Мицкоски като лидер на ВМРО-ДПМНЕ, но и на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ.

Той подчерта, че е предложил в частта от заключенията на първата междуправителствена среща да се заличат член 11 и член 14. Член 11 от протокола е член, който определя, че Македония няма да започне преговори, докато не бъде променена конституцията и няма да има рамка за преговори, а член 14 се отнася до протокола, който е част от втората междуправителствена конференция между Македония и България, включваща исторически въпроси, образователни, културни въпроси, смяната на учебниците и всичко, което публиката видя през изминалите дни като българска версия.

Мицкоски настоява също да се премахне частта, в която са годишните прегледи, и частта, в която се отнасят до протокола от втората междуправителствена конференция. /БГНЕС

Категории: