Противопоставянето на България е в основата на предизборната програма на ВМРО-ДПМНЕ

„Няма да има конституционни промени под български диктат. България трябва да изпълни решенията на съда в Страсбург, относно правата на македонското малцинство, което живее на нейна територия. Македония не трябва да прави отстъпки спрямо София, така както го направи спрямо Атина. България ще наложи ново вето по пътя на РСМ към ЕС, във връзка със своите претенции относно общата история“.


Това заяви в интервю за "360 градуса" заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски.

Относно важността на конституционните промени при съставянето на правителството, Николоски каза, че не мисли, че този въпрос „ще бъде в дневния ред“ на изборната надпревара.

„Не мисля, че той изобщо ще бъде в дневния ред, защото всички знаят позицията на ВМРО-ДПМНЕ и ние няма да я променим. Ние, като ръководство, сме показали, че не променяме възгледите си, така че не мисля, че някой ще хаби енергия, опитвайки се да принуди ВМРО-ДПМНЕ да направи нещо, което противоречи на нашите убеждения, на нашата програма и на това, което имаме като позиция до момента“, заяви той.

Николоски добави, че ВМРО-ДПМНЕ не е гласувало и няма да гласува конституционни поправки под „българска диктовка“.

„Позицията на ВМРО-ДПМНЕ е, че няма да има конституционни промени под български диктат и никога няма да има. Ако България иска някакво движение по отношение на така наречените права на малцинствата, те така ги наричат, в такъв случай трябва да се обърнем към най-подходящата институция за малцинствата и правата на човека в Европа - това е Европейският съд по правата на човека от Страсбург, от Съвета на Европа. Там резултатът е 14 - 0, 14 присъди в полза на македонците в България и нула присъди в полза на българите в Македония. Ако България иска да говори за седемстотин и нещо души, които са казали, че говорят български език и се чувстват българи в Македония, справедливо е за стотици хиляди македонци, които не могат да бъдат обявени в преброяването като македонци, тези решения да бъдат изпълнени. Преди една година казахме да започнем с три, но, разбира се, няма да се спрем на три, защото България като държава-членка на ЕС и на Съвета на Европа (СЕ), а Македония само на СЕ, изисква да се спазват човешките права на малцинствата. тогава тя самата трябва да ги спазва“, каза заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ.

Той спекулира, че, когато преговорният процес между Северна Македония и ЕС започне, България ще наложи вето във връзка с някои неизяснени въпроси от общата история на двете държави.

„Ще дойдат и ще кажат - подпишете Гоце Делчев, че е българин, после ще дойдат и ще кажат подпишете, че илинденци са били българи или че Илинденското въстание е направено от български офицери... Извинявайте , но това не е нашето виждане за нещата“, каза Николоски.

Заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ заяви, че договорът за добросъседство, подписан между България и РСМ през 2017 г., е несиметричен по отношение на въпроса с малцинствата и затова партията му е против договора. Той добави, че е възможна промяна на договора.

„Нали в него (договора) е записано, че ако една от двете страни е недоволна, може да се откаже от него в рамките на една година, след като даде информация на другата страна по този въпрос“.

Николоски заяви, че не бива да се прави аналогия между спора с България и този с Гърция, защото последният се е развивал в период, в който националните интереси на РСМ са били пренебрегнати от политиците. Той изброи промяна на знамето, на името на страната и на части от конституцията.

„След 35 години отстъпки по различни причини, на хората им е писнало да отстъпват и не искат повече да отстъпват. Така че, ако България иска да изгради добросъседски отношения, те трябва да са на равноправна основа, на паритетна основа и да са двупосочни. Ако те си мислят, че ще ни изнудват, поне във ВМРО ДПМНЕ изнудванията не минават“, добави македонският политик.

Вторият човек във ВМРО ДПМНЕ заяви също, че партията му няма да прояви отстъпчивост по отношение на националните права на македонските малцинства зад граница, така както са го правили предишни правителства. Той добави, че България е изпратила документ до ЕС, в който се твърди, че „македонският език е диалектна форма на българския“.

„Майката на македонците в България и Гърция е Република Македония, така както майката на българите е Република България“, заяви Николоски.

Той твърди, че РСМ все още не води преговори с ЕС, не заради липсата на конституционни промени, а заради „високото ниво на престъпност и корупция“. Николоски каза, че ситуацията е била аналогична по времето, когато Гърция осъществи натиск върху Скопие относно промяната на името на страната.

„Македония не преговаря с ЕС, заставам зад това, от пролетта на 2018 г. до днес казвам едно и също - Македония не преговаря с ЕС заради високото ниво на престъпност и корупция. Ако си спомняте, спорът за името още не беше решен, как беше решен, е друг въпрос, аз излязох през пролетта на 2018 г. и казах - дори Заев да промени името, той няма да започне преговори с ЕС, и така беше“.

Николоски заяви, че в ЕС има 5-6 големи държави, които смятат, че РСМ не заслужава да започне преговори, а България е добро извинение за тях и добави, че трябва да бъде оказан натиск върху България, за да се откаже от „тази националистическа и деветоюнска политика спрямо Македония“.

Заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ твърди, че провеждането на скрининг не означава, че РСМ е започнала преговори с ЕС.

„Не, не сме започнали преговорите, това е манипулация. Преговорите, знаете, че когато се отварят клъстери, така започват преговорите. И основната причина, поради която никой не оказва натиск върху София, а всички оказват натиск върху Македония, е, че тези страни членки смятат, че Македония не е готова“, каза той,

Николоски заяви, че партията му няма да допусне конституционни промени в полза на България, но дори и това да се случи, то няма да доведе до започване на преговори.

„Първият клъстер ще бъде официално открит и ще има вето - не от България, а от другите държави членки на ЕС, за върховенството на закона“, добави той.

Вторият човек във ВМРО-ДПМНЕ каза, че Договорът за добросъседство с България остава част от Рамката за преговори с ЕС, което означава, че РСМ ще трябва да изпълни условията, свързани с работата на двустранната историческа комисия.

„В същата Рамка за преговори се казва, че се зачитат протоколите, които са подписани или трябва да бъдат подписани между двете правителства. Протоколите съдържат въпросите за Илинденското въстание, Гоце Делчев и др. Историческата комисия трябва да продължи да преговаря, което означава, че ще водим паралелни преговори. Ще преговаряме за върховенството на закона с Брюксел и ще преговаряме за историята с България“, каза Николоски.

„Никога няма да постигнем споразумение с България при тези условия, защото когато дойдат българските историци, а те вече правят това с нашите историци, дават им документ, казват - това е нашата позиция, ако не я приемете, няма да има преговори с ЕС . Това са преговори с оръжие в ръка“, добави той.

„Ако Македония е наивна и промени Конституцията под българска диктовка, след шест месеца всички ние ще водим дебат, затова да напишем Гоце Делчев като българин, сега ли ще прекратим преговорите, така ни се получи. Е, след като напишат Делчев като българин, след още шест месеца ще кажем - значи дайте да напишем Илинденското въстание като българско. И така ще си загубим държавата“, каза още македонският политик.

Николоски заяви, че ако Скопие реши проблемите си с престъпността и корупцията, натискът на Брюксел ще се пренасочи върху София.

„ Мисля, че трябва да решим проблема с престъпността и корупцията, натискът ще се насочи към България и те ще се оттеглят от тези националистически политики, които водят“, каза той./БГНЕС