Процентът на хората с депресия в САЩ достигна нов връх

Според ново проучване процентът на хората с депресия в САЩ се увеличава рязко, особено сред младите хора и жените, съобщи ABC News.


Проучването, публикувано от Галъп, показва, че 29% от възрастните в САЩ съобщават, че са били диагностицирани с депресия в даден момент от живота си, което е увеличение спрямо 19,6% през 2015 г.

Същевременно 17,8% от хората на възраст 18 и повече години или имат, или в момента се лекуват от депресия, което е увеличение спрямо 10,5% през 2015 г.

Според Галъп и двата показателя са най-високите, регистрирани някога от аналитичната компания, откакто тя е започнала да следи нивата на депресия.

"Смятам, че резултатите са стряскащи", заяви Дан Уитърс, директор на изследванията на „Gallup National Health and Well-Being“. "Непропорционалният начин, по който някои групи са били засегнати от това, за мен е логичен въз основа на това, което знаем за други изследвания, а тези резки увеличения на нивата на депресия сред възрастните под 30 години, също и сред жените, чернокожите и латиноамериканците, са наистина поразителни."

Въпреки че пандемията от Ковид-19 не може да бъде обвинявана изцяло за нарастващите нива на депресия, тя определено е основен фактор, казва Уитърс.

"Има много други големи фактори, които биха могли да имат отношение към тези нарастващи нива на заболеваемост, които измерваме, но пандемията е голям фактор и наистина нивата на заболеваемост наистина се повишиха значително през годините, откакто се появи ковид."

Резултатите показват, че показателите нарастват най-бързо сред определени групи, особено сред младите хора и жените.

Процентът на депресия при жените през живота им се покачва от 26,2 % през 2017 г. до 36,7 % през 2023 г. Процентите на лицата с настояща депресия са се увеличили от 17,6 % на 23,8 % през същия период.

За сравнение, при мъжете с депресия през живота им се наблюдава по-малко увеличение - от 17,7% през 2017 г. до 20,4% през 2023 г. Процентът на хората с настояща депресия се е увеличил от 9,3% на 11,3%.

Разбивките по възраст показват, че една трета от по-младите възрастни на възраст между 18 и 29 години съобщават, че са били диагностицирани с депресия в някакъв момент от живота си, в сравнение с 20,4% през 2017 г. Освен това 24,6% са заявили, че в момента имат депресия, което е увеличение спрямо 13% през 2017 г.

Уитърс посочи и други изследвания, които показват нарастваща криза на психичното здраве сред младите хора в САЩ.

"Очевидно социалните медии предхождат 2017 г., но социалните медии оказаха въздействие върху много деца, които се чувстват изоставени, чувстват се принудени да гледат социалните медии и виждат, че хората навън се забавляват, а те не са част от това", каза той. "Те могат да бъдат остракирани чрез социалните медии."

Възрастните на възраст 65 и повече години имат най-малък ръст за депресия и са единствената група, при която се наблюдава спад в нивата на настоящата депресия спрямо 2021 г. /БГНЕС