Протурска партия е на път да спечели вота на кипърските турци

Според предварителните официални резултати, публикувани днес, дясна националистическа партия печели мнозинството от гласовете на кипърските турци на извънредните парламентарни избори в сепаратисткия северен регион на Кипър.

Самопровъзгласилата се Севернокипърска турска република (СКТР), призната само от Анкара, пострада тежко от пандемията и от рязкото спадане на стойността на турската лира.

Партията на националното единство (ПНЕ) на десния националист Ерсин Татар, близък съюзник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, печели 39,5% от гласовете и засилва присъствието си в парламента на СКТР, като взема 24 от 50 места.

Както и през 2018 г., проанкарската ПНЕ ще трябва да сформира коалиция, за да управлява.

Лявоцентристката Турска републиканска партия (ТРП) заема второ място с 32% от гласовете, за да вземе 18 места, по данни на Висшата избирателна комисия (ВИК).

Окончателните резултати се очакват през следващите няколко дни, като при затварянето на избирателните секции избирателната активност се оценява на 58,2%.

Анализаторите отбелязват апатията сред около 204 000 гласоподаватели, чиито основни грижи са насочени към здравето, безопасността и икономическото благосъстояние.

"В сравнение с предишните избори в Северен Кипър във въздуха се усеща много по-малко енергия и ентусиазъм", пишат политолозите Ахмет Созен и Деврим Шахин на уебсайта на италианския мозъчен тръст ISPI.

Кипър е разделен от 1974 г., когато турските сили окупират северната част на острова в отговор на военен преврат, спонсориран от хунтата, която по това време е на власт в Гърция.

ПНЕ подкрепя решение с две държави, докато ТРП настоява за споразумение с кипърските гърци. Малката Обединена кипърска партия (ОКП), която подкрепя федерално решение, призова за бойкот на гласуването, заявявайки, че "нищо няма да се промени", докато кипърските турци не бъдат "освободени от игото на Анкара".

Но за разлика от предишните избори в турската република, този път кампанията беше съсредоточена върху икономическите проблеми на територията, а не върху разговорите за решение на проблема.

Надеждите за разрешаване на неразрешимия спор претърпяха неуспех, когато Татар изненадващо спечели с малко пред кандидата за обединение Мустафа Акънджъ на президентските избори през 2020 г. Татар настояваше за признаване и настояваше за решение с две държави по време на преговорите с посредничеството на ООН за прекратяване на разделението. Позицията му беше категорично отхвърлена от гръцкоговорящата Република Кипър, която е член на Европейския съюз и има ефективен контрол върху южните две трети от острова.

Администрацията на Ердоган беше обвинена в намеса в президентските избори в СКТР през 2020 г., което предизвика недоволство сред много кипърски турци. Този път обаче "не е необходимо правителството на Турция да играе активна роля, за да промени хода на изборите", пишат Созен и Шахин. Вместо това именно управлението на турската икономика от страна на Ердоган, на което републиката разчита в голяма степен, се очертава като основен въпрос в изборите.

"Хората са потиснати, защото разходите за живот са твърде високи", казва 72-годишният пенсионер Дервиш Дизликлиоглу. "Надявам се, че тези, които бъдат избрани, ще работят ефективно за благото на хората."

Турската лира загуби 44% от стойността си спрямо долара през миналата година, което доведе до повишаване на цените.

Преговорите за разрешаване на кипърския проблем са преустановени от 2017 г. насам. Опитите на Организацията на обединените нации, която контролира буферната зона, разделяща турскоезичния север и гръкоезичния юг, да съживи преговорите през април 2021 г., завършиха с неуспех. През 2004 г. кипърските гърци отхвърлиха плана на ООН за създаване на свободна федерация на острова. Мнозинството кипърски турци гласуваха в подкрепа на схемата. /БГНЕС, АФП