Проучване: Броят на убитите с огнестрелно оръжие деца в САЩ бележи рекорд през 2021 г.

Смъртните случаи с огнестрелно оръжие при деца в САЩ са достигнали рекордно високи стойности, сочи ново проучване, публикувано от Американската академия по педиатрия.


Използвайки базата данни за смъртността на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, проучването, публикувано в понеделник в списанието на ААП "Педиатрия", установява, че през 2021 г., последната година, за която са налични данни, 4 752 деца са починали от наранявания, свързани с огнестрелно оръжие, в сравнение с 4 368 през 2020 г. и 3 390 през 2019 г.

От 2020 г. насам насилието с огнестрелно оръжие е причина номер едно за смъртта на деца в Съединените щати.

Проучването беше публикувано в момент, когато законодателите от Тенеси откриха специална сесия, посветена на обществената безопасност, след стрелбата в училище в Нешвил по-рано тази година, при която загинаха три деца и трима учители.

Ани Андрюс, педиатър от Южна Каролина и изследовател на превенцията на насилието с огнестрелно оръжие, която не е участвала в проучването, заяви, че когато е станала лекар, "никога не съм си представяла, че ще се грижа за толкова много деца с дупки от куршуми.

"Факт е обаче, че във всяка детска болница в страната има деца в интензивните отделения за педиатрични грижи, пострадали от огнестрелно оръжие."

Проучването показва още, че на чернокожите деца се падат около 67% от убийствата с огнестрелно оръжие, докато на белите деца - около 78% от самоубийствата с огнестрелно оръжие.

Иман Омер, студент в университета Вандербилт в Нешвил и застъпник срещу насилието с огнестрелно оръжие в организацията "Студентите искат действие", заяви, че резултатите от проучването са опустошителни, но не са изненадващи. "Всяка година знам, че 128 деца и тийнейджъри в Тенеси умират от огнестрелно оръжие" - каза Омер, докато отиваше към столицата на щата във вторник, за да се присъедини към протестиращите, които настояват за по-строги закони за оръжията. Губернаторът на Тенеси Бил Лий, който е познавал двама от учителите, убити по време на стрелбата в Нешвил, поиска от законодателите по време на специалната сесия да подсилят т.нар. закони за червения флаг, чиято цел е да държат огнестрелните оръжия далеч от ръцете на хора, за които се смята, че представляват заплаха. Той се сблъска със съпротивата на колегите си републиканци, които контролират парламента.

В изявление от вторник Асоциацията на огнестрелните оръжия в Тенеси изрази загриженост, че "макар някои републикански законодатели да заявиха, че няма да бъдат приети закони за червения флаг, много по-малко от тях заявиха, че няма да бъдат приети закони, които биха имали каквото и да е отрицателно въздействие върху защитените с Втората поправка"./БГНЕС