Проучване: „Отворени Балкани” може да има негативни последици за региона

Инициативата "Отворени Балкани", чиито инициатори са Сърбия, Албания и Северна Македония, може да има отрицателни последици в символичен план и по отношение на реалното сътрудничество, се казва в проучване на Балканския форум на фондация Rockefeller Brothers.

Проектът "Отворени Балкани", наричан по-рано "Мини Шенген", предвижда облекчено движение на хора и стоки в страните членки. Освен това споразуменията ще улеснят въпроси като инвестиции, пребиваване и признаване на квалификации, като същевременно ще се стремят да подобрят двустранните отношения.

Но не всички са убедени в това.

Проучване, изготвено от фондацията, установи, че макар участниците в инициативата да твърдят, че тя ще върви успоредно с Берлинския процес и дори ще засили сътрудничеството, това не е така, съобщава сайтът exit news.

"Включването на половината от шестте държави от Западните Балкани в инициативата "Отворени Балкани" може да има отрицателни последици в символичен аспект и по отношение на реалното сътрудничество", се казва в проучването. Допълва се също, че инициативата рискува да замени целта на Общия регионален пазар, който е част от Берлинския процес.

"Въпреки че инициативата "Отворени Балкани" не е непременно резултат от разочарование по въпросите на разширяването, участващите в нея лидери изглежда приветстват идеята, че не трябва да се съобразяват с европейските стандарти в рамките на инициативата", се казва в проучването.

Понастоящем Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора не са част от процеса и остават скептични поради опасенията, че това ще застраши пътя им към ЕС. В случая с Косово опасенията са свързани със Сърбия.

Премиерът на Косово Албин Курти се противопостави открито на инициативата и нейните цели, а ръководството на Босна и Херцеговина заяви, че тя застрашава нейната независимост. Черна гора наистина изглеждаше по-заинтересована от перспективите, но предвид неотдавнашните политически предизвикателства, инициативата вероятно ще бъде оставена на заден план.

Авторите на проучването твърдят, че "Отворени Балкани" може да задълбочи разделението в региона, особено между Сърбия и Косово или Черна гора и Сърбия, и да увеличи разделението между онези, които остават извън инициативата.

Междувременно ЕС е предпазлив в коментарите си по отношение на инициативата, като приветства засиленото регионално сътрудничество, но призовава към приобщаване и да не се забравя европейският път. През есента на 2021 г. Мирослав Лайчак, пратеник на ЕС за диалога между Косово и Сърбия, определи инициативата като "нездрава конкуренция" на процеса на интеграция в ЕС.

Други източници от Брюксел потвърдиха позицията, която заемаше по-рано ЕС, че регионалното сътрудничество винаги е добре дошло. Все пак в този случай проектът остава непълноценен, докато се ограничава само до Албания, Сърбия и Македония. /БГНЕС

Тирана / Албания